УПЦ МП має вказати в назві приналежність до Росії - рішення Ради

УПЦ МП має вказати в назві приналежність до Росії - рішення Ради

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації"".

Верховна Рада ухвалила законопроект 5309 "Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо назви релігійних організацій (об'єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об'єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України".

За відповідне рішення проголосували 240 депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У даному випадку йдеться про те, що та церква, яка підпорядкована церкві російській, повинна називатися не українською, а російською. Єдність визначається двома паралельними способами. Перший спосіб - це статутні документи самої церкви, яка зареєстрована в Україні, і другий - це документи тієї церкви, яка є в Росії. Якщо в якійсь з цих церков вказано на таку єдність, то тоді спрацьовує цей закон. Церкві пропонується самій дати собі назву. Вона може вибрати будь-який варіант, припустімо, Російська православна церква в Україні, Російська православна церква в Харкові чи Києві", - зазначив народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Олександр Бригинець, представляючи законопроект.

Депутат додав, що на таку церкву закон накладає єдине обмеження. "Церква, яка підпорядкована державі-окупанту, не має права бути представлена у військових підрозділах, на лінії фронту і у військових частинах", - сказав Бригинець.

Читайте також: Агресія РФ посприяла об’єднанню Православної церкви - експерт

Як повідомлялося, 15 грудня у Києві в Софійському соборі відбувся Об’єднавчий собор зі створення єдиної української помісної православної церкви, який обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія. Саме йому мають дати Томос про автокефалію Православної церкви України, рішення про що 11 жовтня ухвалив синод Вселенського патріархату (материнської структури всіх православних церков світу). Передача Томоса відбудеться 6 січня в Стамбулі після спільної літургії. Після Об'єднавчого собору Владика Філарет пропонує Верховній Раді ухвалити закон, згідно з яким в Україні існує лише одна Православна церква. 20 грудня Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав народних депутатів включити у порядок денний сесії та розглянути у четвер законопроекти, що стосуються релігійних питань. Парубій акцентував, що ці законопроекти "допоможуть Українській церкві здобути ширшу прихильність і підтримку в Україні".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-