Агресія РФ посприяла об’єднанню Православної церкви - експерт

Агресія РФ посприяла об’єднанню Православної церкви - експерт

Укрінформ
Незаконна анексія Росією Криму та її подальші дії на Донбасі посприяли створення єдиної помісної Православної церкви України, що також сприятиме консолідації української ідентичності.

Таку думку висловила в коментарі кореспонденту Укрінформу директор Міжнародного інституту миру (Відень) Стефані Фенкарт.

"Очевидно, що цей крок мав більше політичну мотивацію, яка стала результатом незаконної анексії Росією Криму в 2014 році та її дій у Східній Україні, які досі триває", - прокоментувала експерт Об’єднавчий собор помісної Української православної церкви, що відбувся у Києві 15 грудня.

Читайте також: Канада привітала Україну зі створенням Єдиної помісної церкви

За її словами, конфлікт між Україною та Росією відбивається в усіх сферах життя України, в тому числі й церковному.

Поруч з цим, директор віденського аналітичного центру вказала на загрозу виникнення протистояння в Україні через святі місця, багато з яких наразі належить Московському патріархату.

"Утворення Української церкви навряд чи посприяє деескалації відносин між Україною та Росією, однак це може консолідувати українську ідентичність в країні", - заявила Фенкарт.

Читайте також: Перша громада на Буковині перейшла з МП до Єдиної помісної церкви

На переконання австрійського експерта, церква та політика завжди мали близькі відносини, але важливо, "щоб віруючих не використовували як маріонеток один проти одного для здійснення силової політики".

Як повідомлялося, 15 грудня у Києві в Софійському соборі відбувся Об’єднавчий собор зі створення Єдиної Української помісної православної церкви, який обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія. Саме йому мають дати Томос про автокефалію Православної церкви України - відповідне рішення 11 жовтня ухвалив синод Вселенського патріархату. Передача Томоса відбудеться 6 січня у Стамбулі після спільної літургії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-