НАТО може захистити Чорне море й Азов від російської окупації - Порошенко

НАТО може захистити Чорне море й Азов від російської окупації - Порошенко

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко вважає, що потрібна присутність НАТО в Чорному морі, щоб не дозволити російським військам окупувати Чорне море і регіон Азовського моря, що й відбувається зараз.

Про це він сказав в інтерв’ю американському телеканалу Fox News, повідомляється на сайті Глави держави.

«Наприклад, по-перше нам потрібна присутність НАТО в Чорному морі, щоб не дозволити російським військам окупувати Чорне море і регіон Азовського моря, що й відбувається зараз. «Азовський» пакет санкцій. Я думаю, що це дуже важливо, і коли я зустрічався в Києві з Президентом Литви Далею Грібаускайте, Литва представила національний пакет санкцій через акт агресії в Чорному морі біля Керченської протоки», - сказав Президент.

При цьому Президент зазначив, що реакція всього світу на дії Росії в Азовському морі була досить рішучою.

«Але це заяви, це лише слова, а у відповідь на дії Путіна для нас надзвичайно важливо теж діяти»,- підкреслив Порошенко.

«Я думаю, була важливою заява Державного департаменту США, що буде абсолютно доцільним, якщо реакцією на акт агресії в Чорному морі, ЄС разом із США запровадять санкції, щоб зупинити «Північний потік-2». Тому що ніхто не знає, де завтра Путін вирішить захищати російські інтереси. Можливо, він буде захищати інфраструктуру «Північного потоку-2», пояснюючи це так, як і пояснював незаконний Керченський міст», - також наголосив він.

Порошенко зауважив, що у даній ситуації нам потрібна єдність і солідарність.

Читайте також: Порошенко закликає не пускати російські судна у порти Європи й США

"Ми повинні покращити співпрацю з НАТО для захисту миру, безпеки, свободи і демократії в регіоні. Нам потрібен пакет санкцій, нам потрібно покращити воєнну і технічну співпрацю, включаючи постачання летальної зброї, яка допоможе нам захистити нашу країну від можливої великої наземної операції, яку ми не виключаємо, що Росія може розпочати в будь-який момент», - підкреслив Глава держави.

Він додав, що за наявною інформацією Путін очікував, що українське судно відкриє вогонь у відповідь і це буде причиною, приводом для Росії, щоб розпочати велику наземну операцію.

«Це абсолютно неприйнятно. Знову ж таки, нам потрібна єдність, солідарність і дії», - сказав Порошенко.

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада напали на українські кораблі, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Спецпризначенці Росії обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та понад 20 моряків. Верховна Рада 26 листопада ухвалила закон "Про затвердження указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у 10 областях у зв'язку з агресією Росії в Азовському морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-