Комітет Ради підтримує передвиборчий мораторій на перевірку ЗМІ

Комітет Ради підтримує передвиборчий мораторій на перевірку ЗМІ

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформполітики рекомендує ухвалити постанову "Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2019 року".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Рекомендувати Верховній Раді негайно розглянути питання про те, щоб і Кабінет міністрів, і відповідні органи, зокрема Державна фіскальна служба і Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, не вчинили планових перевірок засобів масової інформації в ході виборчої кампанії Президента, які могли б використовувати як тиск на засоби масової інформації", - наголосила голова комітету, депутат від фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар на засіданні комітету.

Профільний комітет також пропонує доопрацювати законопроект щодо захисту інформпростору, а саме - вилучити із законопроекту № 9275 "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного простору" пункт, де йдеться про те, що виключно Верховна Рада може вносити пропозиції щодо санкцій до ЗМІ.

Члени комітету заперечують, щоб ВР мала виключне право вносити пропозиції щодо застосування, внесення змін до санкцій по відношенню до засобів масової інформації, мовників, телерадіоорганізацій та інших суб'єктів інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення, їх засновників, вигодоодержувачів, які є резидентами України, можуть бути внесені на розгляд Ради національної безпеки і оборони. Адже таку процедуру передбачає вказаний законопроект.

Читайте також: У Комітеті ВР зі свободи слова пояснили, яким має бути мовний закон

"Це призведе до непередбачуваних наслідків і правового хаосу", - наголосила перший заступник голови комітету Ольга Червакова.

Голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко також висловився за доопрацювання законопроекту.

На сайті ВР вказано, що законопроект №9275 "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного простору" не включено до порядку денного сесії. Авторами документа є ряд депутатів, зокрема, Іван Вінник, Оксана Білозір (фракція БПП), Тетяна Чорновол, Дмитро Тимчук (фракція "Народний фронт").

Як відомо, чергові президентські вибори заплановано на 31 березня 2019 року. Передвиборча кампанія стартуватиме з 31 грудня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-