Реакція України і НАТО на агресію Росії не обмежиться лише заявами — Клімкін

Реакція України і НАТО на агресію Росії не обмежиться лише заявами — Клімкін

Укрінформ
Союзники по Альянсу однозначно засуджують акти агресії Росії проти України та не мають наміру обмежуватися лише гучними заявами, тому готують комплексну стратегічну відповідь.

Про це у вівторок ,4 грудня, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін за підсумками участі в спільному засіданні міністерського рівня в форматі НАТО+Україна+Грузія, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас була натхненна зустріч, оскільки я давно не чув такої підтримки від союзників. У нас відбулася дуже добра дискусія, в тому числі і на двосторонньому рівні, і в сьогоднішньому форматі НАТО+Україна+Грузія – що ми маємо зробити. Ми не маємо залишатися в рамках заяв, якими б сильними вони не були. Ми маємо сформулювати стратегічну та комплексну відповідь на те, що робить Росія в Чорному морі, в Керченській протоці і в Азовському морі", - сказав Клімкін.

Він наголосив, що міністри під час зустрічі обговорювали ймовірні варіанти відповіді на дії Росії, яка буде дуже чіткою. По-перше, це стосується безпекового аспекту.

"Всім прекрасно зрозуміло, що НАТО має посилити свою присутність в регіоні Чорного моря. Яким чином це буде робитися, - консультації тривають, про деякі рішення ви почуєте найближчим часом. Має здійснюватися постійний моніторинг того, що робить Росія в регіоні Чорного моря. Я запропонував, щоб союзники запровадили особливий формат відносин з Грузією та Україною, в рамках такої стратегічної відповіді на дії Росії", - зауважив міністр закордонних справ України.

Читайте також: Першим питанням для обговорення в НАТО Клімкін назвав звільнення моряків

Він пояснив союзникам, що агресія Росії не лише впливає на свободу судноплавства в Чорному морі, в Азовському морі та у Керченській протоці. Нехтування міжнародним законодавством, спроба економічного удушення українського Донбасу та всього півдня України є проявами гібридної агресії, поєднання мілітарних та немілітарних її методів, що, за словами українського міністра, є викликом для усього Північноатлантичного альянсу.

"Ми говорили про юридичний аспект. Азовське море і Керченська протока мають розглядатися як води, які повністю підпадають під Конвенцію морського права", - додав український урядовець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-