Україна вимагає негайно звільнити захоплених РФ моряків без будь-якого торгу

Україна вимагає негайно звільнити захоплених РФ моряків без будь-якого торгу

Укрінформ
Українська сторона вимагає негайно звільнити захоплених Російською Федерацією українських моряків без будь-якого торгу та наполягає на неприпустимості проведення будь-яких судів над ними.

Про це заявила перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час засідання Погоджувальної ради в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Треба згадати про долю наших моряків, які є першими українськими військовополоненими. Ми вимагаємо негайного звільнення їх без усякого торгу. Над ними не може бути жодного суду та судилища, тому що військовополонених не судять - їх віддають", - сказала Геращенко.

Вона також нагадала, що Україна наполягає на звільненні всіх заручників і політв'язнів Кремля та готова заради цього "віддати весь той російський кримінал в українських тюрмах, який втручається в особисте життя українців і вбиває українців".

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь. Російські спецпризначенці обстріляли і захопили три українських кораблі у Керченській протоці і 24 моряків.

Підконтрольні Росії "суди" в окупованому Криму заарештували на два місяці всіх затриманих українських моряків.

Читайте також: Генсек НАТО ще раз закликав РФ звільнити українські кораблі та моряків

Наразі 21 український військовий перебуває в московському СІЗО "Лефортово", ще троє поранених також у Москві - в медчастині ізолятора "Матросская тишина".

Загалом у Росії і анексованому Криму утримують 64 українських політв'язнів, серед них і режисер Олег Сенцов засуджений до 20 років колонії суворого режиму, та журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-