Росія на засіданні ОБСЄ була ізольована і засуджена - Прокопчук

Росія на засіданні ОБСЄ була ізольована і засуджена - Прокопчук

Ексклюзив
Укрінформ
Під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ, скликаного на вимогу української делегації через акт агресії Росії проти українських кораблів поблизу Керченської протоки, російська делегація знаходилася в ізоляції, її дії були засуджені.

Про це повідомив в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук за результатами спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ у понеділок у Відні.

"Щойно закінчилося спеціальне засідання Постійної Ради ОБСЄ, яке було скликане за вимогою делегації України на доручення Президента України у зв’язку з вчиненням вчора нападу російських військових на українські військові кораблі і, таким чином, вчинення акту агресії проти України. Україна на це засідання внесла поточний пункт порядку денного під назвою "Черговий акт неспровокованої агресії РФ проти України". Усі делегації, які брали участь у дискусії виступали під пунктом порядку денного, внесеного Україною. Росія виступала за іншим пунктом, внесеним нею, і була повністю ізольована. Жодна інша делегація серед 57 країн-членів ОБСЄ не виявила готовності асоціюватися з тією позицією, з якою виступала Росія. Дискусія продемонструвала різке засудження дій РФ", - заявив він.

Український дипломат додав, що під час засідання до Росії "була висунута дуже чітка вимога - негайно і без будь-яких умов повернути в Україну захоплених в полон моряків та повернути кораблі, які захопила РФ".

"Було чітко зазначено, що військові дії, які були застосовані Росією проти України не можуть мати пояснення та виправдання. Так само однозначно пролунала позиція, що Росія повинна зі свого боку забезпечити вільне судноплавство через Керченську протоку з тим, щоб українські та інші судна могли безперешкодно рухатися до українських портів, які знаходяться в Азовському морі", - заявив Прокопчук.

Читайте також: Агресію РФ біля Керченської протоки обговорять і на засіданні ОБСЄ у четвер

Він зазначив, що сьогоднішня дискусія продемонструвала, що "насправді у російської сторони і немає серйозних аргументів": "Вони намагалися апелювати до того, що нібито українські катери перетнули і порушили російський кордон. Цей аргумент є нікчемним, тому що в ОБСЄ, для всіх держав, які беруть участь у дискусії, абсолютно очевидно, що АР Крим та місто Севастополь належать України. Це – територія, яка тимчасово окупована Російською Федерацією, але це не створює будь-яких юридичних наслідків для РФ. І на це було вказано сьогодні у виступах".

Також російський представник під час засідання намагався "викривити ситуацію з точки зору процедури інформування і вести мову про внутрішньо політичні процеси в Україні, чи ситуацію, яка стосується врегулювання російсько-українського конфлікту на сході України". "Виступ російського представника чітко продемонстрував неготовність російської сторони говорити про ті дії, які були вчинені вчора російськими військовими, як і прагнення відволікти увагу Постійної ради ОБСЄ на інші теми та питання, і таким чином спробувати уникнути відповідальність за вчорашні події", - заявив він.

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні підкреслив, що сьогоднішнє спеціальне засідання Постійної Ради ОБСЄ "було дуже важливим з політичної точки зору для того, щоб продемонструвати солідарність міжнародних партнерів України з нашою державою та нашим народом, а також засудити напад російських військових на українські Збройні Сили".

Фото: osce/us mission

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-