Агресію РФ біля Керченської протоки обговорять на засіданні ОБСЄ у четвер

Агресію РФ біля Керченської протоки обговорять на засіданні ОБСЄ у четвер

Укрінформ
У четвер, 29 листопада, пройде чергове засідання Постійної ради ОБСЄ, під час якого буде знову розглянуто акт агресії РФ біля Керченської протоки, як і інше недавнє грубе порушення - проведення фейкових виборів на окупованому Донбасі.

Про це повідомив у коментарі кореспонденту Укрінформу Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук за результатами спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ у понеділок.

"Ми продовжуватимемо консультації з нашими іноземними партнерами з тим, щоб розглянути шляхи посилення ролі ОБСЄ в реагуванні на цю ситуацію та досягнення деескалації. Вже цього тижня в четвер на черговому засідання Постійної Ради ОБСЄ будуть виступати керівник СММ ОБСЄ посол Апакан та спецпредставник Діючого голови ОБСЄ посол Сайдік. І це буде ще одна нагода для того, щоб розглянути останні події у контексті тих грубих порушень, які були вчинені РФ зараз біля Керченської протоки і лише два тижні тому - на окупованій частині Донбасу через проведення незаконних та фейкових "виборів" в цій частині", - сказав він.

Дипломат зазначив, що під час сьогоднішнього засідання, з одного боку, було засуджено дії РФ та закликано звільнити українські кораблі та українських моряків, але також Росії, а з іншого боку – "пролунала і вимога до того, щоб було забезпечено вільне судноплавство через Керченську протоку до українських портів в Азовському морі".

Читайте також: ОБСЄ про ескалацію на Азові: Час врегулювати розбіжності дипломатичними методами

"Необхідно змусити Росію поважати і відповідні норми міжнародного права, і відповідні положення існуючих двосторонніх угод. І тут необхідно треба буде додатково вивчати, які механізми можуть бути задіяні з точки зору міжнародного моніторингу для того, щоб не допустити порушення з російської сторони свободи судноплавства", - заявив він.  

Як повідомлялося, у понеділок у Відні пройшло спеціальне засідання Постійної ради ОБСЄ, скликане на вимогу української делегації через акт агресії Росії проти українських кораблів поблизу Керченської протоки. Під час засідання російська делегація знаходилася в ізоляції, її дії були засуджені, а країни-члени закликали РФ звільнити захоплені українські кораблі та українських моряків, як і забезпечити вільне судноплавство через Керченську протоку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-