Франція вимагає від РФ негайно звільнити українських моряків

Франція вимагає від РФ негайно звільнити українських моряків

Заява
Укрінформ
Франція глибоко стурбована агресією Росії в Азовському морі та вимагає негайного звільнення українських моряків та захоплених катерів ВМС Збройних сил України.

Про це йдеться в оприлюдненій у понеділок заяві Міністерства закордонних справ Франції, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми вимагаємо від Росії якнайшвидше звільнити українських моряків і повернути захоплені кораблі», - наголошується у заяві.

Офіційний Париж висловив глибоке занепокоєння «серйозним морським інцидентом», що стався напередодні між Росією та Україною у Керченській протоці.

Як наголосило французьке МЗС, ніщо не виправдовує застосування з боку російської сторони військової сили.

«Ця ситуація є прямим наслідком анексії Криму Росією в березні 2014 року в порушення міжнародного права», - також підкреслив офіційний Париж.

Франція вкотре підтвердила відданість підтримці суверенітету та територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів та закликала Росію і Україну дотримуватися максимальної стриманості та запобігати ескалації.

«Ми закликаємо Росію поважати свободу проходу в Керченській протоці та навігацію в акваторії Азовського моря», - заявило МЗС Франції.

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецпризначенці Росії захопили три українські кораблі, які були спочатку заблоковані, а потім обстріляні росіянами в Керченській протоці. За оперативною інформацією, малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", уражені вогнем противника, втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також змусили зупинитися.

Читайте також: Друзі України у парламенті Франції засудили агресію РФ на Азові

Президент України Петро Порошенко заявив, що підтримує введення воєнного стану через напад РФ на українські кораблі в районі Керченської протоки.

У понеділок, 26 листопада, Верховна Рада збереться на позачергове засідання для розгляду питання про введення воєнного стану.

О 18:00 за київським часом відбудеться засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації в Азовському морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-