Російський експерт нагадав, що судна ВМС України не порушували морське право

Російський експерт нагадав, що судна ВМС України не порушували морське право

Укрінформ
Українські судна не порушували морське право, зробивши спробу пройти через Керченську протоку 25 листопада.

Таку думку висловив головний редактор видання «Морской бюллетень» Михайло Войтенко, повідомляє "Дождь".

"Войтенко сказав, що відповідно до договору 2003 року між Росією і Україною, військові і торгові судна обох країн мають право ходити в Азовському морі, тому Україна була в повному праві ходити через Керченську протоку, і тут не може бути ніяких інших тлумачень", - йдеться в повідомленні.

За словами Войтенка, ніяких змін з 2003 року в договорі не було.

"Войтенко пояснив, що змін, навіть після приєднання Криму до Росії (анексії - ред.), бути не могло, тому що Україна на них не пішла б - а Росія не могла прийняти зміни в односторонньому порядку", - заявив експерт.

Читайте також: Німеччина закликає звільнити українські кораблі та моряків

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецпризначенці Росії захопили три українські кораблі, які були спочатку заблоковані, а потім обстріляні росіянами в Керченській протоці. За оперативною інформацією, малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", уражені вогнем супротивника, втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також змусили зупинитися.

Президент України Петро Порошенко заявив, що підтримує введення воєнного стану через напад РФ на українські кораблі в районі Керченської протоки.

В понеділок, 26 листопада, Верховна Рада збереться на позачергове засідання для розгляду питання про введення воєнного стану.

О 18:00 за Києвом відбудеться засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації в Азовському морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-