Німеччина закликає звільнити українські кораблі та моряків

Німеччина закликає звільнити українські кораблі та моряків

Укрінформ
Німецька сторона зі стурбованістю стежить за ситуацією в Азовському морі й заявляє, що застосування збройної сили не може бути нічим виправдане.

Про це заявив офіційний представник федерального уряду Штеффен Зайберт на брифінгу в понеділок у Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Застосування збройного насильства російськими військами на підставі тих фактів, які ми маємо на даний момент, не має жодного виправдання", - сказав Зайберт.

Він закликав російську сторону відпустити українські кораблі і моряків.

Зайберт сказав, що уряд Німеччини уважно і з великим занепокоєнням стежить за розвитком подій і закликає обидві сторони до стриманості та деескалації, негайного початку переговорів. Також зазначив, що уряд, канцлер і МЗС знаходяться в тісному контакті з обома сторонами.

Зайберт укотре раз запевнив у повній підтримці суверенітету і територіальної цілісності України, куди відноситься також право судноплавства у Керченській протоці. "Вільний прохід кораблів в Азовському морі має бути забезпечено", - підкреслив він.

Прес-секретар Меркель також нагадав про ставлення Берліна до незаконної анексії Криму. Що стосується будівництва Керченського мосту, то його ФРН також вважає незаконним, оскільки "Україна не брала в ньому участь".

Представник МЗС ФРН Райнер Бреуль сказав, що уряд вимагає зняття заборони на прохід кораблів в Азовському морі і Керченській протоці. "Ми вимагаємо вільного судноплавства у Керченській протоці", - сказав він. "Блокада моря неприйнятна", - заявляють в МЗС.

Дипломат також повідомив, що дана тема буде обговорюватися також на переговорах Нормандського формату на рівні політичних директорів.

Читайте також: Україна обговорить з "нормандськими" партнерами агресію Росії на Азові

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід із порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецназ Росії захопив три українські кораблі, які були спочатку заблоковані, а потім обстріляні росіянами в Керченській протоці. За оперативною інформацією, малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", уражені вогнем противника, втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також змусили зупинитися.

Президент України Петро Порошенко заявив, що підтримує введення воєнного стану через напад РФ на українські кораблі в районі Керченської протоки.

У понеділок, 26 листопада, Верховна Рада збереться на позачергове засідання для розгляду питання про введення воєнного стану.

Також сьогодні о 18.00 за київським часом у Нью-Йорку пройде засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Азовському морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-