Провокація РФ у Чорному морі: Україна готує дипломатичний демарш в ООН

Провокація РФ у Чорному морі: Україна готує дипломатичний демарш в ООН

Ексклюзив
Укрінформ
Українська сторона готує ряд дипломатичних кроків на рівні генерального секретаря ООН, а також у Радбезі Організації у відповідь на провокацію Росії в Чорному морі, коли були атаковані та заблоковані українські кораблі.

Про це повідомив в ексклюзивному коментарі Укрінформу речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

"Провокації РФ досягли критичної межі. Росія систематично перешкоджає навігації в Чорному та Азовському морях в порушення норм міжнародного права, насамперед Конвенції ООН з морського права. Застосування прикордонними кораблями РФ сили проти кораблів ВМС України є відверто агресивними діями, на які має належним чином відреагувати ООН", – підкреслив український дипломат.

У цьому зв'язку, за його словами, "на доручення Президента Порошенка, Україна ініціює ряд кроків в Організації Об'єднаних Націй". Він уточнив, що українська сторона готує дипломатичний демарш, зокрема, на рівні генерального секретаря та Ради Безпеки Організації.

Ніколенко також зазначив, що провокації РФ у Чорному та Азовському морях будуть відображені в новій резолюції, яку готує українська сторона. "Цей інцидент лише підтверджує важливість підготовленого Україною в ГА ООН проекту резолюції щодо мілітаризації Криму, розгляд якої відбудеться наступного місяця", – підкреслив представник Місії України при ООН.

Читайте також: Посол Кулеба заявив, що Росія провокує Україну, шукаючи морської війни

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Зокрема, російський корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира "Яни Капу", внаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрну огорожу, втрачено рятувальний плот.

Крім того, російська сторона розташувала танкер перед мостом у Керченській протоці, заблокувавши вхід в Азовське море. В Москві заявили, що танкер "сів на мілину". В МЗС України наголосили, що розцінюють агресивні дії кораблів Російської Федерації як порушення норм Статуту ООН і Конвенції ООН з морського права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-