Треба не лише пам’ятати про Голодомор, а й протистояти  агресії РФ - Вейоніс

Треба не лише пам’ятати про Голодомор, а й протистояти агресії РФ - Вейоніс

Укрінформ
Президент Латвії Раймондс Вейоніс переконаний, що міжнародна спільнота повинна не лише пам’ятати про трагедію Голодомору, але й демонструвати сильну позицію проти агресії, яку нині чинить Росія проти України.

Про це він заявив, виступаючи на міжнародному форумі "Україна пам’ятає, світ визнає" у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Нині Російська Федерація, законний спадкоємець СРСР, продовжує дотримуватися такої поведінки, агресивна політика по відношенню до України триває, це те, що відбувається перед нашими очима, - це неоголошена війна на Донбасі, незаконна анексія Криму і де-факто блокада Азовського моря. Таким чином, міжнародна спільнота повинна не лише пам’ятати цю трагічну сторінку української історії, але також показувати чітку, сильну позицію проти агресії і зневажання міжнародного права", - сказав Вейоніс.

Разом з тим він наголосив, що парламент Латвії визнав Голодомор геноцидом українського народу ще 10 років тому.

"Це одна з найтрагічніших сторінок в історії Європи у ХХ столітті. Давайте називати це тим, чим воно було. Це був геноцид українського народу", - підкреслив глава Латвійської Республіки.

Вейоніс також зазначив, що Голодомор повинен нагадувати нинішнім і майбутнім поколінням, що лише глибока повага до прав людини і міжнародного права може бути гарантією всім народам і всім людям у світі, що такі трагедії більше ніколи не повторяться.

Читайте також: Порошенко: Москва всіляко вивертається, щоб затлумити пам’ять про жертви Голодомору

Як повідомлялося, у суботу, 24 листопада, в Україні відзначається День пам’яті жертв голодоморів, о 16:00 пройде загальнонаціональна акція "Запали свічку".

День пам’яті жертв голодоморів відзначається щорічно в четверту суботу листопада на підставі президентських указів 1998 та 2007 років. У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років - геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-