Латвія підтримує зусилля України щодо визнання світом Голодомору геноцидом - Вейоніс

Латвія підтримує зусилля України щодо визнання світом Голодомору геноцидом - Вейоніс

Укрінформ
Латвія як країна, яка теж постраждала від злочинів сталінізму, підтримує зусилля України щодо визнання у світі Голодомору геноцидом українського народу.

Про це заявив Президент Латвійської Республіки Раймондс Вейоніс на спільному брифінгу з Президентом України Петром Порошенком у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мій візит є дуже символічним. Сьогодні ми відзначаємо 85-ту річницю трагічних подій в Україні і вшановуємо пам’ять жертв Голодомору. Як і Україна, Латвія постраждала від злочинів сталінського режиму, тому ми підтримуємо зусилля України щодо відновлення історичної справедливості і досягнення міжнародного засудження геноциду українського народу", - сказав Вейоніс.

У цьому контексті він нагадав, що Латвія однією з перших визнала Голодомор геноцидом.

Вейоніс також зазначив, що минулого тижня Латвія відзначила 100-річчя незалежності, і подякував Президентові України за привітання латвійському народу.

"Ці святкування нагадують, яким складним був наш шлях до свободи і незалежності, і допомагають краще пам’ятати свою історію. Але водночас ми дивимося у майбутнє, і я впевнений, що ми разом з Україною будемо працювати на краще майбутнє Європи", - резюмував Президент Латвії.

Читайте також: Україна і Латвія мають спільне бачення протидії гібридним загрозам РФ — Президент

Як повідомлялося, у суботу, 24 листопада, в Україні відзначається День пам’яті жертв голодоморів, о 16-ій годині пройде загальнонаціональна акція “Запали свічку”.

День пам’яті жертв голодоморів відзначається щорічно в четверту суботу листопада на підставі президентських указів 1998 та 2007 років.

У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років - геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-