Москва втрачає вплив на найближчих сусідів – європейський експерт

Москва втрачає вплив на найближчих сусідів – європейський експерт

Укрінформ
Останні події в країнах, які географічно знаходяться у близькому спільному сусідстві з ЄС і Росією, переконливо свідчать, що Москва втрачає свій вплив на ці країни.

Про це під час виступу на засіданні Комітету Європарламенту із закордонних справ, яке було присвячено визначенню стратегії ЄС у відносинах з Російською Федерацією, заявила відомий європейський експерт, дослідник Центру наукових досліджень та професор Школи з міжнародних відносин у Парижі Марія Мендрас.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Великі зміни – це те, що відбувається по сусідству. Зміни у Вірменії, стійкість України, яка продовжує рухатися вперед, нові надії у Грузії... Всі нещодавні тренди в регіоні Східного партнерства ЄС, вказують на повільне зникнення сферу впливу Москви. Тому що Москва все менше і менше впливає на ці регіони, вона не є привабливою для нових урядів в країнах, які входять до Східного партнерства ЄС», - зауважила науковець.

Вона зауважила, що з 2016 року, коли ЄС визначив п’ять головних принципів у відносинах з Росією, відбулися грунтовні зміни, які мають враховуватися Євросоюзом.

Перші три принципи, які стосувалися повного виконання Мінських домовленостей і дотримання економічних санкцій за їх порушення, розширення стосунків з країнами на «пострадянському просторі», а також заходи протидії ЄС загрозам, які виходили від Росії у сфері енергетики, дезінформації та кібернетичної безпеки, за оцінкою Марії Мендрас, спрацювали добре, адже жоден з них жодна з європейських столиць ніколи не піддавала сумніву.

Ще два принципи – підтримка контактів з Росією у таких чутливих сферах, як боротьба з тероризмом та кліматичними змінами, а також цілеспрямовані зусилля на підтримку громадянського суспільства у Росії потребують уточнення.

Читайте також: Росія не вдерлася б в Україну, якби ми були в НАТО - Порошенко

На думку науковця, режим у Кремлі дедалі більше набуває автократичних рис та все менше прислуховується до власного народу. Саме тому, на думку Марії Мендрас, Європейським Інституціям потрібно не лише працювати з представниками громадянського суспільства – науковцями, громадськими діячами, правозахисниками, журналістами, - але розробити довгострокову стратегію підтримки усієї російської громади. «Ми маємо ставитися до Росії, як до суспільства. Адже Росія – це не Кремль. І те, що відбувається за межами Москви, зокрема, в регіонах, дає надію на зміни», - зауважила науковець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-