Звинувачення у замовленні вбивства Гандзюк: депутати пропонують карати за наклеп

Звинувачення у замовленні вбивства Гандзюк: депутати пропонують карати за наклеп

Укрінформ
Народні депутати Микола Паламарчук, Артур Палатний і Олег Велікін зареєстрували у ВР України законопроект щодо встановлення кримінальної відповідальності за наклеп.

Відповідний проект закону №9306 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за наклеп" зареєстровано 20 листопада 2018 року.

"Одним з останніх випадків розповсюдження неправдивої інформації є випадок зі звинуваченнями, що лунають з боку деяких засобів масової інформації на адресу народного депутата України щодо причетності до вчинення особливо тяжкого злочину (напад на громадську активістку К. Гандзюк). Деякі засоби масової інформації безпідставно, без наведення будь-яких доказів, звинувачують народного депутата України в причетності до певних трагічних подій", - йдеться у документі.

Автори законопроекту вважають, що дії ЗМІ не тільки шкодять "об’єктивному проведенню досудового розслідування у резонансному кримінальному провадженні та встановленню реальних винуватців у цьому жахливому злочині", а й "порушують конституційний принцип, відповідно до якого будь-яка особа вважається невинуватою у вчиненні злочину, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду".

Читайте також: У ТСК щодо Гандзюк сказали, які ще справи розслідуватимуть

Як зазначається у пояснювальній записці до проекту закону, метою є "забезпечення захисту людини і громадянина від поширення завідомо неправдивих відомостей, які принижують її честь, гідність та ділову репутацію з боку інших осіб".

Так, автори законопроекту пропонують доповнити Кримінальний кодекс України та запровадити: штрафи від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного року, або обмеження волі до двох років - за "умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію", а також карати штрафом від 500 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років - за умисне поширення таких відомостей у творах, ЗМІ та в мережі Інтернет.

Крім того, ініціатори законопроекту за ті ж дії "у поєднанні з обвинуваченням у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину" пропонують карати за це обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на строк до трьох років "з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого".

Проект закону наразі направлено на розгляд до Комітету.

Як повідомляв Укрінформ, активістку, співробітницю Херсонської міськради Катерину Гандзюк 31 липня невідомі облили сірчаною кислотою. Внаслідок нападу вона дістала хімічні опіки і частково втратила зір. Гандзюк перенесла більше 10 операцій. З 1 серпня вона перебувала в опіковому центрі Києва. Вона померла 4 листопада. Жінці було 33 роки.

4 листопада слідчі змінили кваліфікацію нападу на Гандзюк “на умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, на замовлення; скоєне за попередньою змовою групою осіб".

За підозрою в організації нападу на Гандзюк були затримані п'ятеро осіб, а 12 листопада стало відомо про арешт у цій справі Ігоря Павловського - колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-