Україна наполягатиме, щоб РФ

Україна наполягатиме, щоб РФ "заплатила" за фейкові вибори на Донбасі

Ексклюзив
Укрінформ
Постійна рада ОБСЄ на спеціальному засіданні в понеділок у Відні має засудити факт проведення Росією фейкових "виборів" на Донбасі та визначити кроки на міжнародному рівні, щоб підвищити ціну для Росії за продовження агресії.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук.

"На жаль, Російська Федерація не прислухалася до наполегливих закликів не лише України, а й усього міжнародного співтовариства не проводити фейкові "вибори" на окупованій частині Донбасу. Тому сьогодні має бути дано дуже чітку оцінку подібним діям РФ, засуджено факт проведення цих фейкових "виборів", а також визначено подальші кроки, які будуть вживатися і в рамках ОБСЄ, і на міжнародному рівні з тим, щоб не допустити ескалації конфлікту, чого, очевидно, прагне РФ, та посилити вартість для Росії продовження цієї агресивної політики", - сказав він.

Прокопчук зазначив, що у неділю, 11 листопада, делегація України направила офіційного листа зі зверненням до Італійського головування в ОБСЄ про скликання спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ. Основна тема обговорення – проведення Російською Федерацією незаконних фейкових "виборів" на окупованій частині Донбасу.

Дипломат також нагадав, що минулого засідання Постійної ради ОБСЄ 8 листопада делегацією України, як і делегаціями інших країн, зокрема, усіма країнам Європейського Союзу, США, Канади, Швейцарії, "було чітко позначено, що ці "вибори" – незаконні та порушують Мінські домовленості і не повинні відбутися". Також того ж дня була зроблена заява діючим головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Італії, який заявив про порушення проведенням "виборами" Мінських угод та закликав не проводити ці "вибори".

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні зазначив, що російська делегація, очевидно, під час засідання "буде суперечити тим оцінкам, які сьогодні прозвучать на Постійній раді". "Разом з тим я вважаю надзвичайно важливим ще раз позначити ставлення переважної більшості держав-учасниць ОБСЄ до фактів проведення незаконних фейкових "виборів" та ще раз продемонструвати, наскільки своїми незаконними діями Росія ізолює себе в рамках ОБСЄ", - наголосив він.

Коментуючи питання можливих нових санкцій проти РФ за проведення "виборів" в ОРДЛО, дипломат зазначив, що санкції не розглядаються в рамках ОБСЄ і є інструментом, рішення щодо якого приймаються в інших міжнародних форматах. "Але ми будемо закликати до того, щоб Росія понесла відповідальність за організацію та проведення цієї незаконної події. В нинішніх умовах, з огляду на те, що Росія обирає шлях ескалації ситуації, хочу заявити, що санкції по відношенню до РФ повинні посилюватися", - додав він.

Читайте також: Меркель і Макрон: "Вибори" на окупованому Донбасі підривають суверенітет України

Як повідомлялося, Постійна рада ОБСЄ на спеціальному засіданні, скликаному на вимогу делегації України 12 листопада, обговорить фейкові "вибори" на окупованих Росією територіях Донбасу.

Як відомо, російська окупаційна адміністрація на окупованих територіях Донецької та Луганської областей провела 11 листопада “вибори”, на яких обирали ватажків терористичних "ЛНР" і "ДНР" та "депутатів".

Країни світу засудили проведення цих фейкових виборів на окупованій Росією території Донбасу.

Фото: Постійне представництво України при міжнародних організаціях у Відні

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-