Меркель і Макрон:

Меркель і Макрон: "Вибори" на окупованому Донбасі підривають суверенітет України

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель виступили із засудженням незаконних виборів на окупованих територіях України і закликали до обміну політв'язнями до кінця року.

Про це йдеться у спільній заяві двох лідерів після зустрічі в Парижі з президентом України Петром Порошенком.

"Французький президент і канцлер Німеччини... рішуче підтримали обмін полоненими і звільнення політичних в'язнів до кінця року", - йдеться у заяві.

Два лідери підкреслили, що незаконні і нелегітимні вибори в деяких районах Донецької і Луганської областей, які відбулися в неділю попри численні заклики міжнародного співтовариства не робити цього, суперечать духу Мінських угод та декларації глав держав та урядів чотирьох держав Нормандського формату. Вони підкреслили, що проведення цих так званих виборів підриває територіальну цілісність і суверенітет України. Макрон і Меркель наголосили, що місцеві вибори в постраждалих районах Донецької та Луганської областей мають проводитися згідно з Мінськими угодами і відповідати стандартам ОБСЄ і України.

Читайте також: Центрвиборчком заявляє, що "вибори" в ОРДЛО не мають правових наслідків

Два лідери привітали продовження парламентом України за ініціативою президента Порошенка терміну дії Закону про спеціальний статус до 31 грудня 2019 року. Вони також привітали заяву, зроблену в Парижі Президентом Порошенком щодо завершення відведення в пілотній зоні Станиці Луганської.

Що стосується питання про місію Організації Об'єднаних Націй, то Меркель і Макрон вважають доцільним подальший обмін думками на рівні Міністерств закордонних справ.

Президент Французької Республіки і канцлер Німеччини нагадали про відповідальність всіх сторін за дотримання режиму припинення вогню, розведення сил і відведення важких озброєнь, повне виконання Мінських угод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-