Україна вимагає скликати позачергове засідання ТКГ через

Україна вимагає скликати позачергове засідання ТКГ через "вибори" на Донбасі

Укрінформ
"Виборами" в ОРДЛО Росія порушує не тільки міжнародні норми, а й зобов'язання за Мінськими домовленостями, чим ставить під загрозу мирний процес на Донбасі.

Про це йдеться в заяві української частини Тристоронньої контактної групи, яку віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко оприлюднила на своїй сторінці у Facebook.

"Своїми діями Росія вкотре грубо порушила основоположні норми і принципи міжнародного права та законодавство України. Одночасно, як сторона і підписант Мінських домовленостей, Російська Федерація вкотре фундаментально порушила свої зобов’язання за ними. ....Ми вимагаємо негайного позачергового скликання ТКГ і звертаємося до країн-членів нормандського формату з проханням провести спеціальні консультації з вимогою до РФ відмовитися від руйнівних сценаріїв дестабілізації ситуації на Донбасі", - зазначається в документі.

Зокрема наголошується, що РФ протягом 2014-2018 років не вивела свою техніку з тимчасово окупованих територій, продовжує спонсорувати і підтримувати незаконні озброєні формування технічно і фінансово, а також заблокувала процес звільнення політв'язнів Кремля, заручників та пошук зниклих безвісти на окупованих нею територіях. Російська Федерація відмовляється обговорювати питання повернення під український контроль українсько-російської частини кордону, чим усі ці роки значно ускладнює роботу підгруп у Мінську.

Читайте також: “Вибори” бойовиків на Донбасі не визнає ні Україна, ні світ - МЗС

"Ігноруючи консолідовану позицію світової спільноти і міжнародних організацій щодо нелегітимного характеру зазначених псевдовиборів та невизнання їх результатів, Кремль свідомо пішов на загострення ситуації на Донбасі. Псевдовибори - це провокація, спрямована на зрив крихкого процесу мирного врегулювання на Донбасі", - вважають представники України в ТКГ.

На їх думку, результати цих "виборів" є юридично нікчемними і не можуть бути визнані цивілізованим світом. Натомість відповідальність за наслідки цих "виборів" мають нести всі причетні до їх організації.

"Уся відповідальність за руйнівні наслідки так званих позачергових виборів для подальшої імплементації Мінських домовленостей повністю покладається на Російську Федерацію. Зі свого боку, Україна і надалі докладатиме зусиль для мирного врегулювання ситуації на Донбасі на основі Мінських домовленостей", - йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня бойовики на окупованих територіях Донецької та Луганської областей призначили на 11 листопада так звані вибори. Згідно з рішенням "парламентів" терористичних "ЛНР" і "ДНР", будуть вибирати як ватажків, так і "депутатів".

У МЗС України заявили, що наміри окупаційної адміністрації РФ провести псевдовибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу грубо порушують зобов'язання Росії як сторони Мінських домовленостей.

12 вересня спецпредставник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер заявив, що осінні вибори на Донбасі, оголошені проросійськими бойовиками із самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", нелегітимні і порушують логіку Мінського процесу.

Вісім держав-членів ООН 30 жовтня оприлюднили спільну заяву, в якій засудили плани проведення на окупованих Росією територіях сходу України так званих виборів у "Л/ДНР".

31 жовтня постійний представник Франції в ООН Франсуа Делатр наголосив, що Німеччина та Франція рішуче налаштовані підтримати суверенітет і територіальну цілісність України, та закликав сепаратистів і Росію припинити підготовку до так званих виборів.

Голова СБУ Василь Грицак 9 листопада заявив, що майбутнім "переможцям" фейкових виборів на окупованих територіях Донбасу в адміністрації президента РФ вже "намалювали" відсотки "підтримки" населення. Водночас, за даними СБУ, Росія через благодійний фонд перерахувала як мінімум 100 мільйонів рублів на потреби псевдовиборів в ОРДЛО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-