“Вибори” бойовиків на Донбасі не визнає ні Україна, ні світ - МЗС

“Вибори” бойовиків на Донбасі не визнає ні Україна, ні світ - МЗС

Заява
Укрінформ
Результати так званих виборів, які Росія незаконно проводить на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України, не будуть визнані ані нашою державою, ані світом.

Росія, яка проігнорувала чітку позицію міжнародного співтовариства, несе одноосібну відповідальність за руйнівні наслідки цього незаконного процесу на Донбасі та їх вплив на миротворчий процес. Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ.

"Спроба Росії виправдати, організувати та згодом легітимізувати процес фейкового голосування на окупованому Донбасі є кричущим порушенням норм і принципів міжнародного права, українського законодавства, а також суверенітету та територіальної цілісності України. Одночасно Росія, як сторона збройного конфлікту на Донбасі та підписант Мінських домовленостей, вкотре фундаментально порушила свої зобов’язання за ними. У цьому зв’язку знову наголошуємо, що результати цих псевдовиборів є юридично нікчемними, не створюють жодних правових наслідків та не будуть визнані ані Україною, ані міжнародним співтовариством. Легітимні вибори на Донбасі можуть бути проведені лише у повній відповідності до українського законодавства та стандартів ОБСЄ із забезпеченням спостереження БДІПЛ ОБСЄ" - зазначається у заяві.

Читайте також: "Виборами" на Донбасі Росія міняє своїх маріонеток - Порошенко

У МЗС подякували міжнародним партнерам України за чітку позицію з цього приводу та підтримку суверенітету й цілісності України, та наголосили, що ігнорування Росією позиції міжнародного співтовариства несе ризики для мирного процесу на Донбасі.

"Вважаємо обурливим, що Росія проігнорувала чітку позицію міжнародного співтовариства, яке засудило організацію фейкових виборів та закликало до їх скасування. Росія несе повну відповідальність за ці незаконні дії та руйнівні наслідки для мирного процесу", - йдеться в заяві.

МЗС закликало міжнародне співтовариство до посилення політичного та економічного тиску на Кремль, а також запровадження нових санкцій проти держави-окупанта та осіб, які брали безпосередню участь в організації цих бутафорських «виборів».

Як повідомляв Укрінформ, бойовики на окупованих територіях Донецької та Луганської областей призначили на 11 листопада так звані вибори. Згідно з рішенням "парламентів" терористичних "ЛНР" і "ДНР", будуть вибирати як ватажків, так і "депутатів".

У МЗС України заявили, що наміри окупаційної адміністрації РФ провести псевдовибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу грубо порушують зобов'язання Росії як сторони Мінських домовленостей.

12 вересня спецпредставник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер заявив, що осінні “вибори” на Донбасі, оголошені проросійськими бойовиками із самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", нелегітимні і порушують логіку Мінського процесу.

Вісім держав-членів ООН 30 жовтня оприлюднили спільну заяву, в якій засудили плани проведення на окупованих Росією територіях сходу України так званих виборів у "Л/ДНР".

31 жовтня постійний представник Франції в ООН Франсуа Делатр наголосив, що Німеччина та Франція рішуче налаштовані підтримати суверенітет і територіальну цілісність України, та закликав сепаратистів і Росію припинити підготовку до так званих виборів.

Голова СБУ Василь Грицак 9 листопада заявив, що майбутнім "переможцям" фейкових виборів на окупованих територіях Донбасу в адміністрації президента РФ вже "намалювали" відсотки "підтримки" населення. Водночас, за даними СБУ, Росія через благодійний фонд перерахувала як мінімум 100 мільйонів рублів на потреби псевдовиборів в ОРДЛО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-