Загравання з

Загравання з "російським ведмедем" не приведе Австрію до добра — депутат

Укрінформ
Шпигунський скандал в Австрії має посприяти подальшому протверезінню австрійців, зокрема, проросійських "мрійників" в уряді і парламенті, які зрозуміли, що незважаючи на поступки Путіну, "агресивне і брутальне нутро імперської євразійської орди все рівно вилізе".

Про це написав на своїй сторінці у Facebook народний депутат України Віктор Вовк, у минулому співголова групи Верховної Ради з міжпарламентських зв'язків з Австрією.

"Австрія отримала жорсткий урок від Росії: як не прогинайся перед Путіним, але агресивне і брутальне нутро імперської євразійської орди все рівно вилізе, навіть попри "весільне колінопреклоніння" самого проросійського міністра закордонних справ в Європі - Карін Кнайсль. Діє вічний постулат Уінстона Черчилля: якщо між війною та ганьбою вибираєш ганьбу, то отримаєш і війну, і ганьбу", - наголосив Вовк.

На його переконання, Росія, зокрема її військова розвідка, агресивно діють проти Австрії та інтересів її національної безпеки, "незважаючи на її політику "умиротворення агресора". "Тож будь-які підписання 5-річної угоди про партнерство з путінською "Єдиною Росією" членом правлячої коаліції - Австрійською партією свободи (АПС) чи "штирійське колінопреклоніння" перед Путіним міністра від цієї партії, не змінять реваншистської експансіоністської політики путінської Росії, як це в свій час було й з гітлерівською Німеччиною", - заявив він.

Вовк зазначив, що у серпні 2018 року своїм політико-дипломатичним протестом - заявою про відставку з посади співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Австрією - він намагався зробити "свій скромний внесок у розуміння австрійцями реалій сьогодення".

"Тоді мій відвертий демарш з відставкою і називанням речей своїми іменами отримав досить широкий розголос в австрійських ЗМІ... Мій протест, спрямований фактично проти наростання проросійських настроїв в Австрії, також отримав резонанс в парламентських колах цієї країни та призвів до певних політичних наслідків", - заявив він.

На думку депутата, його демарш тоді суттєво вплинув на настрій і наміри австрійської парламентської делегації, яка через тиждень після цього - на початку вересня - відвідала Київ, а також на зміст переговорів з українськими колегами, "нейтралізувавши попередні відверто проросійські наміри австрійської делегації та примусивши її сфокусуватися на економічній співпраці наших країн". 

"Сподіваюся, що нинішній шпигунський скандал сприятиме подальшому протверезінню австрійців, в т.ч. проросійських "мрійників" в уряді і парламенті Австрії, й допоможе усвідомити, що політика "умиротворення агресора" та загравання з "російським ведмедем" не призведе до добра ні Австрію, ні Європу в цілому", - наголосив Вовк.

Як відомо, 31 серпня народний депутат України Віктор Вовк заявив про відставку з посади співголови групи ВР з міжпарламентських зв’язків з Австрією. Своє рішення він мотивував тим, що більше не уявляє Австрію як неупередженого міжнародного посередника в Україні. Зокрема, він вказав на запрошення главою МЗС Австрії Карін Кнайссль президента РФ Путіна на своє весілля, а також повідомив про "загальну тенденцію неповаги до України, що останніми роками демонструє Австрійська партія свободи, яка, фактично, солідаризується з Путіним. Також він вказав на "виклик здоровому глузду та ефективності міжпарламентських зв’язків", який являє собою обрання головою групи дружби з Україною в австрійському парламенті представника саме від цієї партії. 

Читайте також: Шпигунський скандал дає привід Австрії дистанціюватися від Путіна - Der Standard

У п'ятницю, 9 листопада, стало відомо, що в Австрії затримали колишнього полковника австрійської армії, який з 1990-х років і до 2018 року шпигував для російської військової розвідки (ГРУ). Наразі триває розслідування, обвинувачений у шпигунстві вже визнав свою провину. 

У зв’язку з шпигунським скандалом міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайссль скасувала свій запланований на 2-3 грудня візит до РФ. Також був викликаний російський дипломат.

Федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц засудив російський шпіонаж в Європі, назвавши його неприйнятним та таким, що має бути засудженим. За його словами, Австрія радитиметься з європейськими партнерами щодо реакції на інцидент. 

Фото: Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-