Україні потрібні план В і С у питанні транзиту газу - Зеркаль

Україні потрібні план В і С у питанні транзиту газу - Зеркаль

Укрінформ
Україна веде переговори з Єврокомісією і Росією у тристоронньому форматі щодо транзиту газу через її територію після 2019 року, але повинна мати в запасі плани інших варіантів розвитку подій.

Про це сказала заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, виступаючи у четвер у Берліні на Європейській газовій конференції (EAGC & CEE Gas), повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми хотіли б зберегти транзит у тому ж стані, що є зараз. Але якщо у нас не буде очікування майбутніх контрактів з різними партнерами, ми повинні думати про те, як адаптувати нашу газотранспортну систему (ГТС)... Звичайно, нам потрібний план В і план С", - сказала Зеркаль. 

Вона пояснила, що у разі роботи в основному з реверсом газу потрібне внесення коректив у роботу системи. "Нині ми перебуваємо в стані повної невизначеності щодо майбутнього ГТС, чи буде вона використовувати і як вона буде використовуватися", - визнала Зеркаль. За словами дипломата, ці та інші питання є предметом переговорів із Європейською Комісією. Заступник міністра відзначила, що "Газпром" під час тристоронніх переговорів з пошуку рішення на період після закінчення терміну дії українсько-російського контракту не виявляє жодного інтересу до дискусій, але висловила надію, що діалог все-таки може відбутися цього року за сприяння Єврокомісії. 

Зеркаль назвала позицію ЄК і Європарламенту з приводу того, що газопровід має підпадати під дію Третього енергетичного пакету, "дуже доречною". А опозиція, яку можна спостерігати з боку Німеччини, Австрії і Бельгії, свідчить, що ці країни бачать для себе комерційні вигоди від "Північного потоку-2" без застосування відносно нього цього енергопакету. 

Заступник міністра у черговий раз висловила позицію Києва про те, що для Росії проект "Північний потік-2" є "високо політичним", який вони використовують, щоб погрожувати іншим країнам. "Для нас же це питання нашої безпеки, питання нашого існування, нашої економічної опірності. Ми вважаємо, що єдине, що стримує Росію від повноцінного вторгнення, це наша ГТС... І якби були інші можливості поставляти газ у тих самих обсягах в Європу, було б пряме вторгнення", - сказала заступник голови МЗС України, додавши, що проект є однозначною загрозою, причому, не лише для України, а й для ЄС

Вона прогнозує виникнення проблем у регіоні Балтійського моря, оскільки досвід свідчить, що в Чорному і Азовському морях після введення в експлуатацію Керченського мосту Росія збільшила свою військову присутність і блокує морські шляхи.

Читайте також: Nord Stream 2: Меркель виступає за "транзитні" гарантії для України

Фінансовий директор "Північного потоку-2" Пол Коркоран, який виступав у тій самій подіумній дискусії, повторював позицію Москви про те, що новий газопровід є проектом виключно комерційних компаній, який виконується у рамках законів, що існують для таких проектів. 

"Буде певне продовження транзиту через Україну... Я думаю, майбутнє української системи... не таке вже й погане", - заявив Коркоран.

Питання, за його словами, в тому, наскільки це буде вигідно з комерційної точки зору і міркувань конкурентності. Російський газ, вважає він, має велику конкурентну перевагу порівняно з іншими альтернативами. 

Що стосується графіку будівництва, то він не змінювався. Фіндиректор упевнений, що всі необхідні дозволи будуть отримані найближчими місяцями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-