Польський посол певен, що

Польський посол певен, що "історичні" питання з Україною вдасться врегулювати

Укрінформ
Українсько-польські відносини історичними суперечками не зіпсувати.

На цьому наголосив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар під час міжнародного круглого столу у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 “Хто б і що там не говорив, яку б віртуальну реальність не створювали, але ми є близькими сусідами, важливими партнерами, один без одного жити не можемо. І скільки б не було дискусій та будь-яких суперечностей, ми їх завжди подолаємо. У цьому я переконаний”, - сказав Боднар.

За його словами, діалог між двома країнами ведеться постійно на різних рівнях і дає свої результати. І в Україні, і в Польщі є люди, які вважають, що історію варто залишити для роботи історикам, а увагу зосередити на розвитку теперішніх двосторонніх відносин. “Я цілком підтримую цю ідею. Ми докладаємо зусиль для того, щоб двосторонні відносини були саме тим, чим їм належить бути, і чим вони насправді є. Оскільки всі суперечки, які є, ми про них знаємо з преси, ми знаємо з постів, з віртуальної сфери, а насправді торгівля йде, українці їздять працювати, іде досить масштабна співпраця у військовій сфері. Ми маємо постійну підтримку міжнародних організацій. Ми намагаємося чимось віддячити польській стороні, де можемо бути корисними на міжнародній арені”, - додав заступник міністра.

 Він зазначив, що нині можна говорити про десятки успішних проектів та спільних справ, якщо обидві сторони будуть менш емоційними. “Емоції, звичайно, значною мірою беруть гору, і ми ці емоції розуміємо. Розуміємо, що вони є в обох сторін. І цими емоціями ми обмінюємося. І може навіть так треба, але чи треба ними заряджати увесь народ і у нас, і в Польщі — оце є питання до політиків з обох боків”, - додав Боднар.

Представник МЗС запевнив, що у порядку денному розвитку двосторонньої співпраці є чимало актуальних питань. “Тому не може бути навіть мови про те, що Польща зникла із зовнішньополітичних радарів Києва, чи про те, що мінімізується якась роль. Навпаки, вважаю, що дуже багато прикладів ми беремо саме з польських реформ, перетворень”, - наголосив він.

Зі свого боку Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло запевнив у тому, що Польща вважає Україну стратегічним партнером та готова надавати свою підтримку. Це стосується подальшої європейської та євроатлантичної інтеграції України та інших питань. “Польща підтримує суверенітет України, виступає проти незаконної анексії Криму. Польща є непостійним членом Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй, але ми зі свого боку намагаємося підняти на високий рівень питання прав людини у Криму, нелегальної окупації півострова і нелегальних виборів, які оголосили сепаратисти з так званих "Донецької та Луганської республік"”, - сказав Пєкло.

Читайте також: Рада встановила День пам'яті жертв депортації українців із Польщі

Звісно, додав він, є певні розбіжності в двох країнах щодо інтерпретації ролі УПА у Волинській трагедії, ексгумації поляків - жертв комуністичного режиму. “Але я вірю, що ми всі проблеми вирішимо. Польща та Україна залишатимуться стратегічним партнерами. Це є наше майбутнє, а майбутнє важливіше за історію. Хоча історія також необхідна”, - додав посол.

Міжнародний круглий стіл організували Рада зовнішньої політики "Українська призма" та Представництво фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-