Закон про створення прилеглої зони посилить морські позиції України - Фріз

Закон про створення прилеглої зони посилить морські позиції України - Фріз

Укрінформ
Закон про створення прилеглої зони посилить морські позиції України.

Так прокоментувала ухвалення Радою законопроекту №8361 за основу член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, голова української парламентської делегації в ПА НАТО Ірина Фріз у Facebook.

"Сьогодні Рада ухвалила за основу законопроект про прилеглу зону! Дякую спікеру парламенту за принципову позицію щодо розгляду цього законопроекту та колег за підтримку. Нарешті, за багато років, що минули з часу ратифікації Міжнародної конвенції з морського права, ми зробили перший крок з реалізації суверенного права на встановлення національного режиму у прилеглій зоні. Таким чином, Україна може отримати додаткові 12 миль для здійснення контролю та боротьби з порушниками, контрабандистами й тими, хто ігнорує режим закритих портів в анексованому Криму", - написала вона.

Фріз також висловила сподівання, що цей законопроект стане шансом "істотно посилити морські позиції України та впровадити норми, що є в законодавстві багатьох країн-партнерів".

Читайте також: Законопроект про зону біля морського кордону України пройшов перше читання

"Де-факто цим законом Україна зможе збільшити територію контролю на Чорному морі удвічі. Вкрай важливою нормою, що пропонується законом є те, що у прилеглій зоні усім суднам забороняється відключення автоматичної ідентифікаційної системи (АІС). Це дозволить встановити прозорість в акваторії Чорного та Азовського морів, ефективно контролювати рух суден, запобігати численним фактам відключення АІС для здійснення порушниками незаконних заходів в закриті порти Криму, а також здійснення незаконної перевалки вантажів у морі на шкоду національним інтересам України", - додала політик.

Як відомо, законопроект №8361 "Про прилеглу зону України" зареєстрований у Раді 16 травня 2018 року.

Ініціатори законопроекту - Ірина Фріз, Олена Матузко,Ірина Геращенко, Іван Вінник та Марія Іонова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-