Рахункову палату просять перевірити, куди йдуть кошти на реабілітацію військових

Рахункову палату просять перевірити, куди йдуть кошти на реабілітацію військових

Документ
Укрінформ
До Рахункової палати надійшло звернення здійснити фінансовий аудит використання коштів держбюджету під час реалізації Державної цільової програми щодо реабілітації постраждалих учасників бойових дій.

Про це автор звернення, представник Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони, народний депутат Ірина Фріз написала у Facebook.

"У зв’язку з викриттям Службою безпеки України фактів неналежного надання послуг з реабілітації військовослужбовців-ветеранів бойових дій, звернулася до Рахункової палати України з проханням здійснити фінансовий аудит використання коштів Державного бюджету України під час реалізації Державної цільової програми "Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції та забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням". Переконана, що такі питання мають знаходитися у постійному фокусі влади з метою забезпечити максимально можливу ефективність використання коштів та якісного надання відповідних послуг", - написала вона.

Нардеп зауважила, що схеми, які починають створюватися в цій галузі, "мають миттєво викорінюватися. І я закликаю ветеранські організації та засоби масової інформації приділити максимальну увагу громадському демократичному контролю відповідної сфери. Чим більшою буде публічна увага, тим меншим буде бажання окремих осіб заробити на цьому".

Читайте також: За чотири роки реабілітацію отримали понад 55 тисяч українських воїнів – МОЗ

За результатами перевірки Рахунковою палатою має слідувати максимально жорстка реакція правоохоронних органів на факти порушень та зловживань. У цьому контексті Фріз звернулася з проханням до ветеранів, громадськості та активістів активніше співпрацювати з представниками парламенту, повідомляючи про факти неналежного надання послуг.

Як повідомлялося, співробітники Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБ України спільно з прокуратурою міста Київ викрили механізм розкрадання комерсантами бюджетних коштів, виділених на реабілітацію постраждалих учасників бойових дій. Оперативники спецслужби встановили, що під час торгів на надання послуг з реабілітації воїнів, проведених Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників АТО, ділки надали неправдиві дані про наявність у медичному закладі відповідних спеціалістів та матеріально-технічної реабілітаційної бази. У цьому зв'язку учасники бойових дій не отримали повний спектр реабілітаційних послуг, які передбачені за умовами тендеру. Співробітники СБ України задокументували, що за цією схемою впродовж 2016-2017 років зловмисники протиправно заволоділи державними коштами на суму понад шість мільйонів гривень. У межах розпочатого кримінального провадження директору закладу, який є також депутатом однієї з місцевих рад, оголошено про підозру в скоєнні злочинів, передбачених ст. 190 та 366 Кримінального кодексу України. Триває досудове слідство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-