Позитивні кроки і хороший компроміс - Сіярто після зустрічі з Клімкіним

Позитивні кроки і хороший компроміс - Сіярто після зустрічі з Клімкіним

Ексклюзив
Укрінформ
Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто під час зустрічі у Варшаві передав українському колезі Павлу Клімкіну проект угоди щодо вирішення протиріч у двосторонніх відносинах.

Про це Сіярто повідомив в коментарі власному кореспондентові Укрінформу.

"Сьогодні я передав проект угоди міністру Клімкіну, оскільки вважаю, що ми повинні підписати нову угоду між двома країнами про захист меншини: яким чином ми можемо краще допомогти нашій меншині, як ми можемо краще гарантувати її права і як ми можемо дивитися на нашу спільноту як на ресурс для покращення двосторонніх відносини, а не як на джерело конфлікту", - зазначив Сіярто.

Він висловив сподівання, що усі протиріччя між Києвом та Будапешгтом буде подолано і відносини вийдуть на рівень, якими вони були до вересня 2017 року – прийняття українського закону про освіту.

Він зауважив, що Угорщина була одним з головних прихильників євроінтеграційних прагнень України, активно підтримувала відміну візового режиму і введення в дію Угоди про асоціацію з ЄС.

"Ми будемо дуже раді, якщо буде змога повернутися до цієї ситуації, але це залежить від української влади", - підкреслив глава МЗС Угорщини.

За його словами, він дуже інтенсивно працює з міністром Клімкіним, аби подолати взаємні протиріччя, і на цьому шляху вже є "невеликі позитивні кроки".

"І я сподіваюся, що невеликі кроки, які зроблено раніше, буде продовжено більшими кроками", - наголосив глава угорської дипломатії.

Серед "невеликих" кроків він назвав дозвіл на діяльність почесного консульства України в Угорщині. "І таким чином ми отримаємо агреман для нашого нового посла в Києві. Це хороший компроміс", - зауважив глава МЗС Угорщини.

Крім того, позитивним кроком він назвав досягнення компромісу щодо точної назви посади урядового уповноваженого Угорщини щодо транскордонної співпраці із Закарпатською областю.

Читайте також: Питання нацменшин: Сіярто озвучив Клімкіну пропозицію Угорщини

Сіярто повідомив, що він домовився про наступну зустріч із Клімкіним у грудні (під час міністерської ради ОБСЄ в Мілані – ред.). До того часу має бути відновлено консульські консультації між обома міністерствами й органами, які відповідають за економічну співпрацю та перетин кордону.

Сіярто також підкреслив, що лише від України залежить розблокування Угорщиною роботи комісії Україна-НАТО.

“Якщо Україна готова змінити напрям свого ставлення до меншини, то ми будемо дуже раді сприяти зустрічам комісії НАТО-Україна, але це залежить від дій України”, - констатував глава угорської дипломатії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-