Російські КГБісти у рясах не завадять незалежності УПЦ - Бурбак

Російські КГБісти у рясах не завадять незалежності УПЦ - Бурбак

Укрінформ
Голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак вважає, що рішення Синоду Вселенського патріархату надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні є визнанням багаторічних зусиль українських священиків і політиків-сподвижників.

Про це він заявив під час засідання Погоджувальної ради у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Надання Томосу - це визнання багаторічних зусиль, жертв і молитв українських священиків на чолі з Патріархом Філаретом, це результат наполегливої роботи і Петра Порошенка, і багатьох депутатів. Православна церква України буде незалежною та буде українською, і жодні російські КГБісти в рясах цьому не завадять", - зауважив Бурбак.

При цьому він наголосив, що Україна "нікому не дозволить вручатися в свої церковні справи, тим паче Москві".

За словами голови фракції, рішення Синоду РПЦ у Білорусі виводять її за межі світового православ'я.

"Вони справжні розкольники і політикани, які вірно служать Кремлю. Певно, тепер від них слід очікувати канонізації Путіна", - додав Бурбак.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок на засіданні синоду РПЦ у Мінську було прийнято «Заяву Священного синоду» у зв'язку з рішенням Константинопольського Патріархату почати процес надання автокефалії Українській Церкві - подальше перебування в євхаристичному спілкуванні з ним визнано неможливим.

Читайте також: Росія готувала на Покрову “церковних тітушок”, щоб захопити храми — Порошенко

11 жовтня синод Вселенського патріархату прийняв рішення надати Томос про автокефалію православній церкви в Україні. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, створивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля.

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томосу як документа (грамоти).

Предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет висловив переконання, що об'єднувальний архієрейський собор буде скликаний найближчим часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-