Україна вимагає від Росії відкрити для ОБСЄ

Україна вимагає від Росії відкрити для ОБСЄ "закриті зони" на Донбасі та в Криму

Укрінформ
Міністерство закордонних справ рішуче засуджує системні обмеження та провокації з боку Росії та її окупаційних військ проти спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. 

Про це йдеться у заяві МЗС.

"Висловлюючи повну підтримку діяльності СММ, вчергове вимагаємо від РФ припинити залякування спостерігачів СММ, відмовитися від практики "закритих зон" для спостереження ОБСЄ та гарантувати безпечний та безперешкодний доступ СММ ОБСЄ до всієї тимчасово окупованої території України, включаючи Автономну Республіку Крим та м. Севастополь", - йдеться у повідомленні.

У МЗС акцентували, що згідно з оприлюдненою 10 жовтня тематичною доповіддю СММ, саме на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях України було зафіксовано переважну більшість фактів обмеження свободи пересування та інші перешкоди у процесі виконання представниками СММ їхнього мандата.

"Особливе занепокоєння викликають наведені у доповіді факти ворожого ставлення російських окупаційних військ до спостерігачів СММ, що супроводжується погрозами та застосуванням зброї", - зазначається в заяві.

Читайте також: МЗС: Обстріл місії ОБСЄ - чергове порушення "Мінська" маріонетками Росії

У міністерстві констатували, що РФ продовжує блокувати діяльність СММ у прикордонних районах окупованого Донбасу для приховування безперебійного постачання російської зброї, боєприпасів та найманців на територію України. Як зазначається в доповіді, протягом звітного періоду "суттєво збільшилась кількість випадків обмеження свободи пересування поблизу кордону в непідконтрольних урядові районах, здебільшого в Луганській області".

"Засуджуємо такі дії РФ, що є грубим порушенням Мінських домовленостей про забезпечення постійного моніторингу на українсько-російському державному кордоні та верифікацію з боку ОБСЄ зі створенням зони безпеки у прикордонних районах України і РФ... Вкотре закликаємо РФ вжити всіх необхідних заходів для припинення перешкоджання діяльності міжнародних організацій, в тому числі гуманітарних, з боку її окупаційної адміністрації на тимчасово окупованих територіях України", - резюмували в МЗС.

Фото: ОБСЄ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-