Політв’язні Кремля: Геращенко нагадала, що ключі від усіх в'язниць — у Путіна

Політв’язні Кремля: Геращенко нагадала, що ключі від усіх в'язниць — у Путіна

Укрінформ
Позиція України щодо звільнення політичних бранців Кремля полягає, серед іншого, в тому, що проти тих, хто незаконно ув'язнює українців та піддає їх тортурам, мають бути посилені міжнародні санкції.

Про це у кулуарах 73-ї сесії Генасамблеї ООН сказала перший заступник Голови Верховної Ради - уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Українська делегація особливо наполягає на посиленні тиску на РФ, на Путіна з питань звільнення заручників", - зауважила політик.

Вона наголосила, що надзвичайно тривожить ситуація зі станом здоров'я Олега Сенцова, Володимира Балуха, які голодують кілька місяців. "Очевидно, що ми не бачимо жодного прогресу ані щодо звільнення в'язнів Кремля, ані щодо звільнення окупованих територій. І ключ від усіх в'язниць перебуває у Путіна", - зазначила Геращенко.

Читайте також: Порошенко передасть в ООН ноту про припинення “дружби” з РФ

На переконання політика, має бути застосоване посилення санкцій "до людей, які безпосередньо причетні до тортур над українцями, до знущань, до незаконних вироків".

За її словами, країни-партнери погоджуються з тим, що це питання потребує особливої і посиленої уваги. "І звичайно ж, у них є розуміння того, що РФ утримує наших заручників, у тому числі для того, щоб мати це як козир для шантажу світу і України. Немає розуміння, як можна так безжально ставитися до українських заручників і політв'язнів, особливо до тих, хто голодує, до тих, у кого є малі діти, ув'язнюючи їх за абсолютно абсурдними політичними звинуваченнями", - зауважила Геращенко.

У цьому зв'язку вона наголосила на необхідності посилення міжнародного тиску на Кремль. "Ми хочемо бачити наших українців на свободі", - підкреслила представник української офіційної делегації.

Читайте також: В ООН не сприймають пропозицію Путіна про "бодігардів" на Донбасі - Геращенко

Як повідомляв Укрінформ, українського режисера з Криму Олега Сенцова незаконно засуджено в Росії в серпні 2015 року до 20 років колонії суворого режиму за сфабрикованим звинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму. 14 травня 2018 року він оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення всіх українських політв'язнів у РФ.

Кримського фермера Володимира Балуха ФСБ РФ затримала 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Суд у Криму засудив українця до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тисяч рублів (приблизно 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ. У своєму останньому слові Балух заявив про політичний мотив його кримінальної справи.

19 березня 2018 року Балух оголосив безстрокове голодування.

Загалом у Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-