Сіярто знову пригрозив

Сіярто знову пригрозив "заходами" за видворення консула Угорщини з України

Укрінформ
Голова МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна "заступиться за права кожного члена угорської громади на Закарпатті" та пригрозив "заходами" у разі видворення консула з України.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

З такою заявою угорський дипломат виступив в Будапешті перед відльотом до Нью-Йорка, де візьме участь у засіданні Генеральної асамблеї ООН.

"Якщо українська сторона вишле консула (Угорщини), це не залишиться без відповідних заходів із боку угорської сторони, однак є надія, що цього можна уникнути", - сказав угорський міністр.

Читайте також: Угорські паспорти виявили у чотирьох закарпатських депутатів і заступника мера

Політик також підтвердив, що у вівторок зустрінеться зі своїм українським колегою Павлом Клімкіним. За словами Сіярто, останнім часом в Україні "посилилися антиугорські настрої", що він пов’язує з підготовкою до проведення в Україні президентських і парламентських виборів.

На думку Сіярто, минулого тижня події "зайшли дуже далеко". Міністр наголосив, що подвійне громадянство поширене в Європі, і якщо Україна "справді хоче рухатися в бік Європейського Союзу, не може ставити під сумнів таку інституцію".

Читайте також: Україна має припинити “загравання” з угорською владою — Тука

"Угорщина, отже, зробить усе можливе заради добрих стосунків, проте стане на захист кожного члена угорської меншини і не допустить, щоб українці порушували найґрунтовніші дипломатичні засади", – підсумував дипломат та додав, що Угорщина робитиме надалі те, що робила й досі – вдаватиметься до кроків, які сповільнюватимуть рух України у бік ЄС і НАТО.

Як повідомлялося, 19 вересня Укрінформ опублікував відео, на якому зафіксовано момент видачі громадянам України у консульстві Угорщини в Береговому угорських паспортів. Процедура супроводжувалася келихом шампанського на честь отримання другого громадянства та інструкціями - не повідомляти про отримання документів українській владі. При цьому громадяни України вголос присягали на вірність Угорщині.

Читайте також: Сіярто лякає новими “заходами” з уповільнення інтеграції України до ЄС

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що консул Угорщини, який фігурує на відео з роздачею українцям угорських паспортів, не залишиться в Україні. 

"Є дві опції: або угорці його (консула - ред.) просто забирають, чітко визнаючи, що він робив, і це найбільш конструктивний сценарій... або він поїде до Будапешта сам", - заявив Клімкін. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-