Законотворчість у Кабміні: Саєнко розповів про

Законотворчість у Кабміні: Саєнко розповів про "диктатуру" юристів

Укрінформ
Уряд планує вдосконалити механізм підготовки законодавчих актів і прагне збільшити їх частку в загальному обсязі проетів, що виносяться на розгляд до Верховної Ради.

Про це 17 вересня заявив міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко на міжнародній конференції "Покращення методології, практики та якості законодавчого процесу та законотворчості в Україні", інформує Урядовий портал.

"Уряд розробляє шляхи вдосконалення процесу підготовки законодавчих актів. На нашу думку, для України потрібно знайти найкращу модель, яка дала б можливість забезпечити якість законодавства, що відповідає європейським стандартам та задовольняє потреби суспільства", - сказав Саєнко.

Він окреслив основні проблеми процесу законотворчості в Україні - занадто деталізоване законодавство, що призводить до надмірного мікроменеджменту адміністрації та необхідності внесення частих змін, а також слабкість процесу аналізу політики тощо.

"Уряд вимагає від міністерств 12 різних видів оцінок відповідності (фінансова оцінка, гендерна, європейська, антикорупційна та ряд інших). Водночас ця аналітика, як і консультації з громадськістю, є часто заформалізованими", - зазначив міністр Кабміну.

За словами Саєнка, ще однією проблемою є "певна "диктатура" юристів та юридичної дискусії", коли під час обговорення законопроектів на засіданнях урядових комітетів замість обговорення стратегічних питань формування політики в тій чи іншій сфері, відбувається дискусія юристів міністерств щодо нормопроектувальної техніки.

Саєнко наголосив, що уряд реалізує заходи щодо покращення процесу формування політики. Зокрема, за його словами, уряд разом з експертами ЄС розробляє зміни до Регламенту Кабміну, що фокусуються на суті політики, аналізі проблем, прогнозі впливів та результатів в процесі підготовки законопроектів та актів уряду. Також передбачається диференціація вимог до різних типів актів та посилення вимог до обгрунтування суттєвих політичних рішень.

Читайте також: Без зміни моделі адмінуправління не можемо говорити про євроінтеграцію - Саєнко

За словами міністра, заходи, які проводить уряд в рамках реформи системи держуправління, зокрема, створення директоратів в міністерствах, позбавлення міністерств невластивих повноважень, дозволяють створити більш чітку відповідальність за сфери політики, приділити більше уваги роботі над її формуванням.

Окремо Саєнко повідомив, що в 10 пілотних міністерствах вже відібрано майже 400 фахівців з питань реформ, робота яких буде зосереджена саме на цих питаннях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-