"Український слід" у катастрофі МН17 є черговим фейком Кремля - Турчинов

Укрінформ
Заява Міністерства оборони Росії про те, що ракета, з якої у 2014 році було збито малайзійський пасажирський "Боїнг" над Донбасом, нібито має українське походження, є черговим фейком.

Про це заявив секретар Ради безпеки і оборони України Олександр Турчинов, повідомили Укрінформу в прес-службі РНБО. 

"Заява Російської Федерації про нібито український слід ракети, яка збила МН17, є черговим невдалим фейком Кремля з метою, щоб прикрити свій злочин, який уже доведено офіційним слідством та незалежними експертними групами", - сказав Турчинов.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у понеділок, 17 вересня, у Міноборони РФ заявили, що ракета зенітно-ракетного комплексу "Бук", якою було збито в 2014 році малайзійський "Боїнг" рейсу MH17, була виготовлена 1986 року в підмосковному місті Долгопрудний і відправлена до України, звідки до Росії не поверталася.

Як відомо, малайзійський "Боїнг" рейсу МН17 був збитий над Донбасом у липні 2014 року.

З перших днів катастрофи Україна послідовно дотримувалася припущення, що літак був збитий ракетою ЗРК "Бук" російського походження, випущеною або бойовиками-сепаратистами, або російськими військовими. Такого ж висновку дійшла Рада з питань безпеки Нідерландів, яка в жовтні 2015 оприлюднила технічний звіт щодо катастрофи "Боїнга" рейсу МН17. Радбез Нідерландів установив, що літак було збито боєголовкою 9N314M, запущеною з системи "Бук". Голова Ради з питань безпеки Нідерландів Тібе Йоустра в інтерв'ю голландським ЗМІ заявив, що ракета, якою був збитий літак, була випущена з території, контрольованої бойовиками. 

Водночас міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat встановила номер зенітного ракетного комплексу "Бук" зі складу російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, яким був збитий літак "Малайзійських авіаліній". 

Також Bellingcat, провівши власне дослідження на основі аналізу соціальних мереж та інших відкритих джерел, підготувала звіт, в якому ідентифікувала 20 російських військових, причетних до катастрофи МН17. Цей звіт з іменами і фотографіями військових група передала нідерландській прокуратурі. 

Згодом свої висновки оприлюднила Міжнародна слідча група, якій вдалося встановити більшу частину маршруту, по якому ЗРК "Бук" прямував на територію України, а також маршрут його руху у зворотному напрямку. За версією слідства, комплекс переміщався з території Росії на територію Східної України і пізніше був вивезений назад у РФ. Висновки МСГ фактично збігаються з результатами розслідування групи Bellingcat. 

Читайте також: Парубій про нову заяву Росії щодо МН17: До таких фейків у нас уже імунітет

5 липня 2017 року державами-учасницями Міжнародної слідчої групи було прийнято рішення про те, що кримінальне провадження у справі катастрофи літака "Малайзійських авіаліній" рейсу MH17 здійснюватиметься у рамках національної юрисдикції Нідерландів. 

7 липня Україна і Нідерланди підписали двосторонню угоду про правову співпрацю щодо катастрофи малайзійського "Боїнга". Угоду мають ратифікувати парламенти України і Нідерландів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-