Климпуш-Цинцадзе розповіла про переваги змін у Конституцію щодо курсу в ЄС і НАТО

Климпуш-Цинцадзе розповіла про переваги змін у Конституцію щодо курсу в ЄС і НАТО

Укрінформ
Зміни до Конституції щодо прагнення України вступити до Європейського Союзу та НАТО унеможливлять легкий поворот курсу держави і дадуть країні шанс швидше рухатися вперед.

Про це заявила у розмові з журналістами у середу, 12 вересня, віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вважаю, що ці зміни унеможливлять легкий поворот курсу країни і, відповідно, зобов'яжуть усе інше законодавство і всі інші практичні дії вибудовувати відповідно до тих стратегічних завдань, які будуть визначені у Конституції. І завжди будь-хто зможе апелювати тоді, що якщо яка-небудь дія, що суперечить цим стратегічним цілям, зненацька була здійснена, то вона є неконституційною і її можна ставити під сумнів і вимагати скасування. Тому, я думаю, що це дає нам шанс для того, щоб ми почали швидше рухатися", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона спрогнозувала, що під час розгляду цих змін Верховною Радою у першому читанні 20 вересня буде легко отримати за них 226 голосів.

"Щоправда, мені хочеться вірити в те, що це буде все-таки не 226, а цілих 300 і більше голосів уже навіть на цьому етапі, коли будуть делегуватися завдання для Конституційного Суду", - зазначила Климпуш-Цинцадзе.

У цьому контексті вона нагадала, що у коаліційній угоді, яку підписали п'ять фракцій чинного парламенту, ці стратегічні цілі були прописані.

Читайте також: Віце-прем’єр заявляє про засилля фейків щодо ЄС і НАТО в медіа

"Мені здається, що позиція цих фракцій саме в цих цілях не мала б розходитися з їхніми ціннісними переконаннями. Тому, думаю, що ми можемо розраховувати на серйозний результат (голосування за зміни до Конституції 20 вересня - ред.)", - сказала віце-прем'єр.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада має намір 20 вересня розглянути в першому читанні зміни до Конституції щодо прагнення України вступити до Європейського Союзу та НАТО. У першому читанні необхідна буде підтримка простої більшості народних депутатів - мінімум 226 голосів, а далі - конституційної більшості в 300 голосів.

Президент Петро Порошенко 3 вересня зареєстрував у Верховній Раді проект закону № 9037 про зміни до Конституції щодо стратегічного курсу на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-