Геращенко: Заяви про

Геращенко: Заяви про "вибори" на Донбасі - пауза для "нормандського формату"

Укрінформ
Заяви про призначення "позачергових виборів" на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях на 11 листопада прийнято в Кремлі та це означає паузу в "нормандському форматі".

Про це заявила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко на сторінці у Facebook.

"Ще пару тижнів тому "рєспублікі" скасували рішення про "вибори", а сьогодні заявили про "призначення виборів 11 листопада". Немає сумнівів, що рішення прийнято в Кремлі, що це сценарій дискредитації, постановки на паузу, до українських виборів, нормандського формату (про що, власне, вже заявив російський міністр Лавров), мінського процесу", - написала Геращенко.

Вона зазначила, що нині ситуація повторюється та нагадала, що рішення про проведення "псевдовиборів на окупованому Донбасі в листопаді 2014, прийняте в Кремлі, фактично зірвало мирний процес врегулювання, призвело до серйозного загострення ситуації на фронті, ескалації конфлікту, тисяч вбивств українців - цивільних і військових, нових жертв, трагедії Донецького аеропорту і під Дебальцевим".

За її словами, провокаційні заяви і сценарії мають й ще одну мету - це значно ускладнює дискусію в ВР про можливість пролонгації дії закону про особливості місцевого самоврядування.

"РФ була впевнена, що ми не пролонгуємо цей закон і восени 17, й планувала використати це для зняття санкцій", - наголосила Геращенко.

Вона додала, що "і зараз Москва зацікавлена, аби апелювати до західних партнерів, що, мовляв, Київ зриває виконання політичного блоку".

Проте наголосила, що Кремлю буде важко це доводити, "бо і в ЄС, і в США чудово усвідомлюють, що жодні дії на окупованих територіях не відбуваються без відмашки Путіна".

Читайте також: Україна і світ не визнає "виборів" в ОРДЛО, це порушення Мінських угод — МЗС

"Москва нічого не зробила й на крок не просунулася у виконанні мінських угод. Й зараз йде на свідоме загострення ситуації на Донбасі, зачищаючи подільників, призначаючи "вибори", - додала Геращенко.

Як повідомлялося, 7 вересня бойовики на окупованих територіях Донецької та Луганської областей призначили на 11 листопада "вибори".

Згідно з рішенням так званих "парламентів" терористичних "ЛНР" і "ДНР", обиратимуть як ватажків, так і "депутатів".

Також так звана "народна рада ДНР" у п'ятницю, 7 вересня, призначила Дениса Пушиліна т.в.о. ватажка "ДНР" замість Олександра Захарченка, який 31 серпня загинув внаслідок вибуху у ресторані в центрі Донецька.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-