Сумські депутати просять Раду змінити закон про виборчі права переселенців

Сумські депутати просять Раду змінити закон про виборчі права переселенців

Укрінформ
Сумська облрада просить парламентарів невідкладно розглянути проект Закону №6240 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)».

Відповідне звернення до Верховної Ради представницький орган прийняв у п’ятницю, 7 вересня, під час проведення чергової сесії Сумської обласної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За даними Міністерства соціальної політики, станом на 2 квітня 2018 року в Україні взято на облік 1 492 590 внутрішньо переміщених осіб. Тільки на Сумщині проживає близько 11 тисяч громадян, які залишили власні домівки внаслідок військових дій на сході України та намагаються облаштувати своє життя в нових громадах. Значна кількість переселенців, відповідно до результатів соціологічних опитувань, не планують повертатися у свої колишні домівки та у нових місцях проживання облаштовують побут і життя з огляду на перспективи проживання саме у новій для них місцевості. Отже ця категорія виборців повинна мати можливість обирати депутатів місцевих рад та відповідних голів за місцем свого фактичного проживання», - йдеться у зверненні.

Читайте також: Пенсійний фонд запевняє, що виплати переселенцям проводяться вчасно

Як зазначають депутати, згідно з чинним законодавством, громадяни України реалізують своє право на участь у місцевому самоврядуванні за належністю до відповідних територіальних громад. Однак внутрішньо переміщені особи, маючи реєстрацію місця проживання на тимчасово окупованій території, не є членами територіальних громад, до яких вони переселилися, отже позбавлені права на участь у місцевому самоврядуванні та інших формах прямої демократії.

Читайте також: ЦВК спростила правила для голосування переселенців

На переконання депутатського корпусу, прийняття зареєстрованого 27 березня 2017 року у Верховній Раді України проекту Закону №6240 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)» дозволить цій категорії населення реалізувати свої законні та конституційні виборчі права на місцевих виборах; запобігти дискримінації за місцем проживання та регіональною ознакою громадян під час реалізації виборчих та інших прав; гармонізувати законодавство України з міжнародними стандартами політики щодо внутрішньо переміщених осіб, трудових мігрантів та інших категорій громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-