Курс на ЄС і НАТО: Президент чекає невідкладного розгляду проекту змін до Конституції

Курс на ЄС і НАТО: Президент чекає невідкладного розгляду проекту змін до Конституції

Відео
Укрінформ
Президент Петро Порошенко сподівається на невідкладний розгляд Радою і направлення до Конституційного Суду його пропозицій щодо внесення змін до Конституції в частині закріплення євроатлантичного курсу України.

Про це він сказав під час зустрічі з головами парламентських фракцій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дуже просив би, щоб всі проекти якомога швидше були розглянуті, включені до порядку денного та спрямовані до Конституційного Суду для того, щоб зробити ті рухи і зміни, які відбулись після Революції Гідності, незворотними і не допустити демаршу", - наголосив глава держави.

Він окремо підкреслив неприпустимість будь-яких інших форматів документів для підтвердження незмінності цього курсу.

"Будь-який інший формат документу, який не має юридичних зобов'язань, насправді є, м'яко кажучи, не ефективним. Мене взагалі після відповідних подій з російською агресією слово "меморандум", включно із Будапештським, дещо дратує", - заявив Президент.

Водночас він підкреслив, що ініціатива підписання меморандуму про незворотність європейського та євроатлантичного курсу не носить зобов'язуючого характеру.

Він зазначив, що проектом змін до Конституції передбачається внесення змін в преамбулу, три статті і у перехідні положення Конституції.

"Преамбула фіксує, з одного боку, цивілізаційний вибір України і місце як члена європейської родини і друге - наш курс на європейську і євроатлантичну інтеграцію", - зазначив Президент.

Читайте також: Курс на ЄС і НАТО: Луценко розповіла, які зміни до Конституції пропонує Президент

Зміни у 85 статтю Конституції передбачають, що парламент, визначаючи основні засади зовнішньої політики, підтримує і реалізує євроатлантичний курс.

Зміни до 102 статті Конституції, за його словами, передбачають зобов'язання Президента забезпечувати європейський рух країни, а 180 стаття покладає також на уряд аналогічні обов'язки.

З перехідних положень, наголосив Президент, вилучається норма, яка надає юридичні підстави перебування Чорноморського флоту РФ в Україні.

Фото: прес-служба Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-