Жодної реакції на наші пропозиції - Геращенко про обмін в'язнями з РФ

Жодної реакції на наші пропозиції - Геращенко про обмін в'язнями з РФ

Укрінформ
Російська влада відмовляється обговорювати звільнення українських політв’язнів, зокрема в Тристоронній контактній групі в Мінську.

Про це в коментарі Громадському повідомила перша віце-спікерка Верховної Ради, представниця України в ТКГ Ірина Геращенко.

За її словами в Мінську українська сторона більше чотирьох місяців піднімає тему звільнення українських політв’язнів, зокрема Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Станіслава Клиха, Миколи Карпюка, Павла Гриба та інших.

«Реакція російської сторони на це завжди була негативною, що мовляв «нас там нет» (на Донбасі) і ми не збираємося обговорювати (звільнення політв’язнів — ред.) і в Мінському процесі РФ та її представники присутні як спостерігачі, що абсолютна маячня. Всьому світові очевидно, що Росія розпалила війну на Донбасі і несе повну відповідальність», — сказала Геращенко.

Вона додала, що представники так званих «ЛНР» та «ДНР» у Мінську озвучують «кремлівський сценарій» обміну.

«Давайте ми будемо говорити про можливий обмін всіх встановлених на всіх встановлених, наполягаючи, що в них у тюрмах на окупованому Донбасі начебто є тільки 20 українців, а від нас вимагають 300, в тому числі «беркутівців», в тому числі росіян, які здійснювали злочини на території України, воюючи на Донбасі чи влаштовуючи теракти по всій Україні», — заявила Геращенко.

Вона підкреслила, що Україна готова передати 36 росіян та забрати українців з російських в’язниць.

Також Геращенко розповіла, що цю пропозицію Україна передавала представнику Росії в ТКГ у Мінську та Міністерству закордонних справ РФ.

«Нуль відповіді. Нуль. Жодної реакції на наші пропозиції, жодної зацікавленості Росії в свої громадянах», — сказала вона.

Читайте також: Іще вісім росіян попросили Путіна обміняти їх на українських політв'язнів - Денісова

Як повідомлялося, 3 серпня засуджений за тероризм росіянин Олексій Седіков подав заяву на ім'я президента РФ з проханням повернути його на територію Росії шляхом обміну на одного з українських політв'язнів.

Окрім того, такі заяви ще написали Олександр Саттаров та Фарух Камалов, які утримуються в Лук'янівському СІЗО.

В цілому в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них й журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-