В БПП кажуть, що Рада не продовжить закон про особливий статус ОРДЛО

В БПП кажуть, що Рада не продовжить закон про особливий статус ОРДЛО

Відео
Укрінформ
У фракції Блок Петра Порошенка висловили думку, що дію закону про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО не буде продовжено.

Про це повідомив народний депутат від БПП Іван Вінник, інформує 112.ua.

"Думаю, він не буде продовжений. У нас у лютому 2018 року вступив у силу закон про деокупацію, який чітко визначив Російську Федерацію як країну-агресора, чітко визначив дату окупації. Якщо ми відкриваємо закон про ОРДЛО, нечинний між іншим, він ніколи не вступить у силу, оскільки у статті 10 написана дата, коли вибори мають бути проведені, а саме 2015 рік", - сказав він.

Читайте також: ОБСЄ закликає Раду продовжити дію закону про особливий статус ОРДЛО

На його думку, продовження закону щодо ОРДЛО створить конкуренцію норм, оскільки за цим законом немає згадки про РФ. У законі про ОРДЛО є згадка про амністію, водночас в законі про деокупацію - про невідворотність покарання осіб, які вчинили збройну агресію проти України.

"Він повністю не відповідає чинним законодавчим актам. Тому нам Конституція забороняє, керуючись принципом правовизначенності, розбалансувати чинні правові норми", - додав народний депутат.

Як повідомляв Укрінформ, закон України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" був ухвалений Верховною Радою 16 вересня 2014 року, Президент підписав його 16 жовтня 2014 року, а набув чинності закон 18 жовтня 2014 року. Між тим, діяла лише стаття 1 цього закону, де йшлося про запровадження на три роки особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Читайте також: МінТОТ розробляє механізм юридичної допомоги заручникам в ОРДЛО і Криму

Інші статті цього закону, згідно з прикінцевими положеннями, діють "з дня набуття повноважень органами місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, обраними на позачергових виборах, проведених відповідно до Конституції України, цього та інших законів України".

10 жовтня 2017 року набув чинності закон "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей", який Верховна Рада ухвалила 6 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-