Верховний суд відсьогодні може звертатися до ЄСПЛ по консультації щодо прав людини

Верховний суд відсьогодні може звертатися до ЄСПЛ по консультації щодо прав людини

Укрінформ
Верховний суд України відсьогодні може звертатися до Європейського суду з прав людини по висновки щодо тлумачення або застосування прав і свобод, визначених Європейською конвенцією з прав людини.. 

Про це повідомляє прес-служба Ради Європи та сайт ЄСПЛ.

«Відсьогодні Верховний суд України може звертатися до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі з проханням надати консультативні висновки щодо принципових питань тлумачення або застосування прав і свобод, визначених Європейською конвенцією з прав людини», - поінформували у прес-службі РЄ.

Як зазначається, це стало можливим завдяки набуттю чинності Протоколом №16 до Європейської конвенції з прав людини для десяти держав-членів, які підписали та ратифікували його, включаючи Україну, яка її ратифікувала у березні 2018 року. 

У ЄСПЛ вказали, що раніше Протокол також ратифікували Албанія, Вірменія, Естонія, Фінляндія, Франції, Грузії, Литва, Сан-Марино та Словенія.

Читайте також: В Італії поліція "розселила" табір ромів попри заборону ЄСПЛ

Ще десять країн підписали цей Протокол, але наразі не ратифікували його. Серед них Андорра, Боснія і Герцеговина, Швеція, Греція, Італія, Республіка Молдова, Нідерланди, Норвегія, Румунія, Словаччина і Туреччина.

«Набрання чинності Протоколом №16 посилить діалог між Європейським судом з прав людини та найвищими судовими інстанціями держав. Це фундаментальний крок в історії Європейської конвенції з прав людини та важливий розвиток прав людини у Європі. Це також новий виклик для нашого Суду», - заявив голова ЄСПЛ Гвідо Раймонді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-