Санкції від Кремля: українців з грошима попереджають, щоб поводилися чемно

Санкції від Кремля: українців з грошима попереджають, щоб поводилися чемно

Аналітика
Укрінформ
В уявленні Кремля будь-яка людина, яка має інтереси в Росії, тим більше — бізнесові, може і повинна бути використана в інтересах державної політики РФ

Московське видання “Коммерсант” з посиланням на анонімні джерела пише, що уряд Російської Федерації розробляє санкції проти України. Йдеться про майбутню постанову уряду на виконання указу президента РФ від 4 червня 2018 року про санкції щодо фізичних і юридичних осіб іноземних держав. Тобто — про список “кількасот фізосіб і близько ста юросіб” з України, які мають активи в Росії. Їх (активи) можуть заблокувати плюс заборонити виведення капіталу.

Яким боком не повертай цей майбутній список, суть очевидна: шантаж, батіг і медовик водночас. Українських політиків і бізнесменів (у нас, на жаль, це часто-густо одні й ті самі люди), котрі мають гроші в Росії, “садять на гачок” погрозою включення у список. А щоб туди не втрапити - зроби Росії послугу. Політичну, насамперед. Або хоча б поводься «чемно»: не кажи те і гроші давай тим, а не тим…

Хоча джерело новини “Коммерсанта” — анонім, нема жодних сумнівів, що так воно і є. Бо коли у Кремлі хочуть щось неофіційно повідомити, то “Коммерсант” - найперший рупор для озвучення цього “щось”. Іншими словами, “Коммерсант” не має в російському уряді своїх “незалежних” шпигунів і не буде озвучувати неофіційну інформацію з таких сфер без дозволу і прямої зацікавленості в цьому російського керівництва.

Тому не дивно, що в Україні офіційні особи зовсім не засумнівалися в серйозності інформації “Коммерсанта”. Вони заперечили інше — що це матиме вагомий негативний вплив на економіку України. Перший віце-прем'єр міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, приміром, заявив на прес-брифінгу в четвер: “З огляду на те, що ми заборонили будь-яку торгівлю з агресором і будемо продовжувати цю лінію, їх дзеркальні санкції ніяк не вплинуть на економіку України”. Так само вважає перший заступник міністра юстиції Наталія Бернацька: “Я в принципі вважаю, що від них ніхто особливо не постраждає, тому що просто ніхто з політиків в Україні не бажає в Росію ані їхати, ані мати якихось зв'язків з цією країною”.

Тож за економіку власне України ми можемо бути спокійними, гірше їй не буде, пан Кубів має рацію, а ось слова пані Бернацької “ніхто не бажає мати якихось зв’язків” - це, на жаль, перебільшення. Якісь (які саме — хтозна?) активи українського бізнесу в Росії, безумовно, є, не можуть не бути хоча б з огляду на попередні десятиліття міцних економічних зв’язків між двома країнами. Є активи — отже є й “якісь зв’язки” - отже можливі й санкції. І втрачати ці активи, звісно, ніхто з бізнесменів не хоче.

Пропонуємо висновок з повідомлення “Комерсанта”: ось у такій своєрідній формі Росія практично офіційно оголошує, що починає свою участь у виборах Президента України 2019 року.

Якщо хтось вважає, що участь Кремля у цій кампанії — це виключно підтримка усіма можливими засобами “проросійського” кандидата на кшталт Бойка чи Вілкула (або кого там висунуть залишки Партії регіонів, які нині звуться “Опозиційним блоком”), то він глибоко помиляється. “Проросійський” кандидат Президентом України не стане, він приречений програти просто тому, що “проросійського” електорату в Україні після анексії Криму та частини Донбасу різко поменшало, а сама агресія Росії відштовхнула від неї мільйони російськомовних громадян України. І у Кремлі це розуміють краще, ніж усі наші політологи разом узяті. Не такі вони вже там у Москві примітивні, щоб робити єдину ставку на очевидно програшний варіант.

Звісно, “Бойко” чи “Вілкул” отримають допомогу від Кремля, але основні зусилля там будуть спрямовані не на них. Путін і команда застосовуватимуть в Україні свої найефективніші засоби, які вже перевірені протягом десятиліть, і не тільки в Україні, а саме — підкуп і залякування. Тим більше, що наразі такий надійний російський “аргумент” як військова сила проти України масштабно застосувати, в силу відомих причин, неможливо.

У Кремлі переконані, що гроші і страх керують світом і людьми. Купляти і залякувати будуть усіх, незалежно від того, що кожен з них говорить на публіку. Український політик чи бізнесмен може хоч щодня ходити у вишиванці, говорити тільки українською і проклинати “москалів”, у Кремлі кожного спробують купити або залякати.

Оголошенням про можливі санкції проти українських бізнесменів Кремль їх попереджає: якщо ви не хочете, щоб ваші гроші в Росії були вами втрачені, поводьтеся правильно на президентських виборах (а потім і на парламентських, на яких, до речі, Росія боротиметься за кожний відсоток голосів за “своїх”). Правильно — це, якщо спрощено, підтримка усіма можливостями (фінансовими, медійними, організаційними) тих кандидатів і політичних сил, котрі проводитимуть в Україні проросійську політику. І, власне, не тільки під час виборчих кампаній. В уявленні Кремля будь-яка людина, яка має якісь інтереси в Росії, тим більше — бізнесові, може і повинна бути використана в інтересах державної політики РФ. Простіше кажучи, усіх, кого можна шантажувати — треба шантажувати! Жодних моральних обмежень нема і бути не може! До речі, Наталія Бернацька дуже правильно зауважила журналістам про можливі російські санкції: “Це більше, може стосуватиметься політиків, які активно комунікують проти РФ”. Це ж вона явно шантаж мала на увазі!

В Україні зараз — політичні канікули. Офіційно. А неофіційно підготовка до виборів розширяється й поглиблюється, і цей процес пауз не має. Росія теж у нього включається. Нам треба ні на мить не забувати про це.

Юрій Сандул, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-