Рада прийняла закон про маркування органічних продуктів

Рада прийняла закон про маркування органічних продуктів

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила Закон "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції".

За ухвалення відповідного законопроекту №5448-д у другому читанні та в цілому проголосували 237 народних депутатів при мінімально необхідіній кількості у 226 голосів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Цей закон визначає основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, засади правового регулювання органічного виробництва, обігу органічної продукції та функціонування ринку органічної продукції, правові основи діяльності центральних органів виконавчої влади, суб’єктів ринку органічної продукції та напрями держполітики у зазначених сферах.

"Чинний на сьогодні Закон України "Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини" не забезпечує належне функціонування ринку органічної продукції, що створює сприятливе середовище для введення в обіг фальсифікованої органічної продукції та дозволяє уникати відповідальності за порушення законодавства у цій сфері. Це негативно впливає на захист прав споживачів і вважається недобросовісною конкуренцією серед суб'єктів господарювання. Суттєвим недоліком чинного закону також є його невідповідність законодавству Європейського Союзу. Доопрацьованим до другого читання законопроектом №5448-д вирішуються всі ці питання", - зазначив заступник голови Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко, презентуючи доопрацьований законопроект.

Читайте також: Нові правила маркування харчів: Рада ухвалила перше читання законопроекту

Зокрема він уточнив, що законом передбачено сертифікацію самого процесу виробництва, а не кінцевого продукту, що відповідає законодавству ЄС. Такий підхід, за словами Бакуменка, гарантуватиме споживачам упевненість у якості продуктів, маркованих як органічні.

Також законом вводиться ефективний механізм здійснення контролю у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

Окрім того, передбачаються суттєві штрафні санкції за порушення вимог до виробництва, обігу та маркування органічної продукції, невиконання законних вимог щодо усунення порушень.

Так, відповідно до закону, оператори несуть відповідальність за невиконання, несвоєчасне виконання законних вимог (приписів, розпорядчих актів) щодо усунення порушень вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. За такі дії визначено покарання у вигляді накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі восьми мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат. Водночас ненадання, несвоєчасне надання або надання недостовірної інформації про обсяги органічної продукції, що вводиться в обіг, тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі трьох мінімальних заробітних плат. За маркування продукції державним логотипом для органічної продукції або використання у маркуванні позначень та написів “органічний”, “біодинамічний”, “біологічний”, “екологічний”, “органік” за відсутності відповідного сертифіката накладатиметься штраф на юридичних осіб у розмірі восьми мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат.

Невиконання, несвоєчасне виконання законних вимог (приписів, розпорядчих актів) щодо усунення порушень вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції органами сертифікації тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі восьми мінімальних заробітних плат.

Юридичні особи, які реалізують продукцію, марковану як органічна, сплачуватимуть штраф у розмірі восьми мінімальних заробітних плат, а фізичні особи-підприємців - у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат за введення в обіг або реалізація продукції без сертифіката, що засвідчує відповідність процесу виробництва продукції та її обігу вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції або вимогам законодавства держави походження такої продукції.

Закон набуває чинності на наступний день після його опублікування та вводиться в дію через один рік з дня набрання чинності. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-