Нові правила маркування харчів: Рада ухвалила перше читання законопроекту

Нові правила маркування харчів: Рада ухвалила перше читання законопроекту

1107
Ukrinform
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №8450 "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів".

За його ухвалення за основу проголосували 226 народних депутатів при мінімально необхідний кількості в 226 голосів, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Авторами законодавчої ініціативи виступила група депутатів, серед яких - заступник голови Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марія Іонова та голова української делегації у ПАРЄ Володимир Ар'єв. 

Метою законопроекту є забезпечення належного рівня захисту здоров'я та інтересів споживачів, їх поінформованості, встановлення засобів гарантування права споживачів на інформацію та процедури надання інформації про харчові продукти. Інформація про харчові продукти, відповідно до проекту, повинна наводитися державною мовою. 

Зазначається, що його прийняття сприятиме гармонізації законодавства України із законодавством ЄС та виконанню зобов’язань України в сфері санітарних та фітосанітарних заходів в рамках Угоди. 

Так, законопроектом передбачається встановити загальні принципи та вимоги щодо інформації про харчові продукти, зокрема стосовно маркування харчових продуктів, а також обов’язки операторів ринку з доведення цієї інформації до інших операторів ринку та до споживачів. 

Дія потенційного закону поширюється на операторів ринку харчових продуктів на всіх етапах харчового ланцюга, якщо їхня діяльність підпадає під вимоги щодо надання споживачам інформації про харчові продукти, а також на харчові продукти, призначені для кінцевого споживача, включно з харчовими продуктами, що реалізуються у сфері громадського харчування, та харчовими продуктами, що постачаються системі громадського харчування. 

Як зазначають розробники законопроекту, він сприятиме уніфікації правил щодо надання споживачам інформації стосовно харчових продуктів, забезпеченню правової визначеності та зменшенню адміністративного тягаря на операторів ринку, відповідальних за інформацію про харчові продукти. 

Законопроектом поропонується встановлення загальних положень до маркування харчових продуктів, дія яких може поширюватися на всі харчові продукти або на певні їх категорії. Крім того, проектом встановлюються окремі правила щодо маркування певних видів харчових продуктів. 

Ним встановлюються категорії обов’язкової інформації про харчові продукти та загальні вимоги до інформації про харчові продукти. Так, визначається, що обов’язкова інформація про харчові продукти не повинна приховуватися або спотворюватися іншою текстовою чи графічною інформацією. При цьому висота малих літер без виносних елементів, за допомогою яких вона зазначається, повинна дорівнювати або перевищувати 1,2 мм. У разі використання упаковки або тари, площа найбільшої поверхні якої є меншою за 80 кв. см, висота малих літер має перевищувати 0,9 мм. 

Проектом закону чітко регулюються обов’язки операторів ринку харчових продуктів, відповідальних за надання інформації по харчові продукти. 

Проектом передбачається заборона використання інформації, що може ввести споживача в оману, особливо у частині властивостей і характеристик харчових продуктів та наслідків їх споживання, а також у частині приписування харчовим продуктам лікувальних властивостей. Зазначена заборона поширюється також на рекламування та представлення харчових продуктів. 

"З огляду на те, що певні інгредієнти або продукти (такі як допоміжні речовини для переробки) можуть спричинити в деяких людей алергічні реакції або непереносимість, що становить небезпеку здоров’ю цих людей, проектом Закону передбачено надання споживачам інформації про вміст у харчових продуктах харчових добавок, допоміжних речовин для переробки та інших речовин чи продуктів, які, як свідчать дані проведених наукових досліджень, спричиняють алергічні реакції або непереносимість, так щоб споживачі могли зробити свідомий вибір, який є безпечним для них", - йдеться у пояснювальній записці. 

Проектом регламентовано правила надання інформації про харчові продукти, продаж яких здійснюється дистанційним способом, у тому числі із застосуванням засобів дистанційного зв’язку. 

Читайте також: Столична влада сказала “ні” ковбасі на ярмарках

Так, із огляду на те, що заморожування та подальше розморожування певних харчових продуктів, особливо м’ясних і рибних продуктів, обмежує можливості їх подальшого використання і може мати вплив на їх безпечність, смакові та фізичні властивості, законопроектом встановлюється вимога щодо надання споживачеві інформації стосовно того, чи піддавався харчовий продукт розморожуванню. Так, назва таких продуктів має включати слово "розморожений". 

Для уникнення покладання надмірного тягаря на операторів ринку харчових продуктів проектом закону передбачено відхід від вимоги щодо обов’язкового надання інформації про поживну цінність стосовно певних категорій харчових продуктів, які не піддавалися переробці або щодо яких інформація про поживну цінність не є визначальним чинником прийняття споживачами рішень про їх купівлю. 

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-