Україна готова обміняти ще 13 злочинців на українських політв'язнів - Геращенко

Україна готова обміняти ще 13 злочинців на українських політв'язнів - Геращенко

Укрінформ
Україна готова передати російській стороні ще 13 осіб в обмін на звільнення українських політв'язнів.

Про це журналістам у кулуарах Верховної Ради повідомила перший заступник голови ВР Ірина Геращенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Тетяна Москалькова надала список осіб, яких вона хоче відвідати на території України. Серед цих людей було 23 особи, яких Україна і так готова передати російській стороні задля звільнення Сенцова, Балуха, Кольченка, Гриба, Карплюка, Панова та інших наших засуджених. Але там були й інші особи, яких компетентні органи перевірили, що це за особи і яке вони мають громадянство. І після цієї перевірки я хочу заявити, що в списку громадян, яких хотіла відвідати пані Москалькова, ще були наступні особи: Вишинський, Галичий, Джімієв, Жидких, Камалов, Марчуков, Міхальчевський, Осьмінін, Сатарров, Синичак, Суханов, Шибаєв, Юревич, які визнали, що мають або російське, або подвійне громадянство і, по суті, так само зізналися в роботі на країну-агресора. Якщо лист Москалькової є хоча б якимсь зацікавленням російської сторони забрати своїх злочинців і віддати Україні наших, то українська сторона готова розглянути ще те, щоби ми могли передати цих 13 осіб (включно з Вишинським - ред.) Російській Федерації задля звільнення політв'язнів Кремля, утримуваних як у тюрмах РФ, і також Володимира Балуха та інших наших героїв, яких незаконно катують сьогодні в окупованому Криму та на Донбасі", - сказала Геращенко.

Водночас вона додала, що відправить ще раз офіційного листа представнику Росії у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Борису Гризлову зі згаданими прізвищами стосовно готовності України обміняти їх на політв'язнів Кремля та кримських татар.

Читайте також: Геращенко закликає Раду ухвалити заяву до ОБСЄ щодо звільнення бранців Кремля

"Якщо Російська Федерація не тільки листами хоче обмінюватися, а таки розблокувати процес звільнення заручників, ми готові в Мінську сідати, запрошувати туди Москалькову, Денісову, Тристоронню контактну групу, гуманітарну підгрупу і розблоковувати процес звільнення заручників", - уточнила Геращенко.

Як відомо, всього в Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-