Анатолій Матіос: Августо Піночет уже стукає у наші двері

Анатолій Матіос: Августо Піночет уже стукає у наші двері

Укрінформ
Зволікання зі створенням Державного бюро військової юстиції може призвести до серйозних катаклізмів в Україні.

Про це Головний військовий прокурор України заявив в інтерв'ю Інсайдеру.

"Право на війні має бути в погонах, а не у вічних конкурсах з трудовим кодексом про працю", -впевнений Матіос. - Я маю статистику, і вона жахлива. У нас в державі за 4 останні роки понад 40 тисяч проваджень за незаконний обіг зброї... Це лише те, що виявили правоохоронці. А зазвичай статистика відображає лише 10% зброї, що "гуляє" в державі. То, що в нас 400 тисяч необлікованої зброї "гуляє" поза межами права. Переконаний - це зброя з АТО".

Військовий прокурор стверджує, що власники цієї зброї - це "найбільша партія тих, хто політично не визначився, але може в найближчому майбутньому зробити політичну мапу України". 

Читайте також: Закон про Держбюро військової юстиції може бути до осені - Матіос

Матіос вважає, що створення Державного бюро військової юстиції може запобігти загрозі:  "Якщо нічого не робити, то можна і далі споглядати скирдування людських тіл. Але в цій державі є... сили, які ще не об’єдналися і може не визначилися зі своїм Августо Піночетом, але він уже стукає у двері. Чи шукає стадіон. Я переконаний". 

Як повідомлялося, 21 травня 2018 року у Верховній Раді зареєстрували проект закону “Про Державне бюро військової юстиції”, його вже передано на розгляд керівництва ВР. Автором законопроекту є голова комітету з питань забезпечення правоохоронної діяльності ВР Андрій Кожемякін, а співавторами стали нардеп від БПП Марія Матіос та народний депутат, член військової політради партії "Народний фронт", ветеран батальйону "Айдар" Ігор Лапін.

Читайте також: Матіос хоче створити в Україні військові суди, як в Ізраїлі

Головний військовий прокурор України раніше наголошував на потребі створення (за аналогом НАБУ) Державного бюро військової юстиції (ДБВЮ). За його словами, у воюючій Україні за військовою прокуратурою має бути закріплене право у повному обсязі здійснювати нагляд за додержанням та застосуванням законів у всіх військових формуваннях. На його переконання, це право слід закріпити бодай тимчасово, на період здійснення Операції об'єднаних сил та дії Закону “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях”. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-