Закон про Держбюро військової юстиції може бути до осені - Матіос

Закон про Держбюро військової юстиції може бути до осені - Матіос

Оновлено
Укрінформ
Законопроект “Про Державне бюро військової юстиції” може бути ухвалений до осені.

Таку думку висловив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос під час прес-конференції у Харкові, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

“Я вірю, що ми до осені зможемо отримати (від парламенту - ред.) такий дарунок”, - сказав Матіос, коментуючи перспективи прийняття законопроекту “Про Державне бюро військової юстиції”.

За його словами, поданий  законопроект є дискусійним, “але для цього є парламентаризм, перше, друге і остаточне читання закону”.

Головний військовий прокурор наголосив, що створення Державного бюро військової юстиції наразі є “єдино можливим, практично виваженим способом реформування системи військової юстиції”, що зумовлено необхідністю повноцінного забезпечення законності у військах.

"Законопроект про створення Держбюро військової юстиції наразі є єдиною системою захисту для військових у реаліях війни", - заявив Матіос.

Він зауважив, що обов'язок держави - захищати військового "від призову і до обеліска". Наразі ж у системі військової юстиції майже не залишилось інструментів забезпечення права військовослужбовця і контролю над тим, як військовий повернеться у цивільне життя.

"Ми маємо зробити дію, яка захистить військового від наслідків війни і забезпечить його право бути захищеним після того, як він зобов'язався покласти своє життя за державу", - резюмував Матіос.

Як повідомлялося, 21 травня 2018 року у Верховній Раді зареєстрували проект закону “Про Державне бюро військової юстиції”, його вже передано на розгляд керівництва ВР. Автором законопроекту є голова комітету з питань забезпечення правоохоронної діяльності ВР Андрій Кожемякін, а співавторами стали нардеп від БПП Марія Матіос та народний депутат, член військової політради партії "Народний фронт", ветеран батальйону "Айдар" Ігор Лапін.

Читайте також: Матіос хоче створити в Україні військові суди, як в Ізраїлі

Головний військовий прокурор України раніше наголошував на потребі створення (за аналогом НАБУ) Державного бюро військової юстиції (ДБВЮ). За його словами, у воюючій Україні за військовою прокуратурою має бути закріплене право у повному обсязі здійснювати нагляд за додержанням та застосуванням законів у всіх військових формуваннях. На його переконання, це право слід закріпити бодай тимчасово, на період здійснення Операції об'єднаних сил та дії Закону “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях”. 

 Фото: glavcom.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-