МЗС висловлює протест щодо відмови Денісовій у зустрічі з Карпюком

МЗС висловлює протест щодо відмови Денісовій у зустрічі з Карпюком

Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ України обурені відмовою російських властей у зустрічі українського омбудсмена Людмили Денісової із політв'язнем Кремля Миколою Карпюком.

Про це написала у Twitter речник МЗС Мар'яна Беца.

"РФ продовжує свою "гру". Попри домовленості Омбудсмену Л.Денісовій відмовили у зустрічі з М.Карпюком. Висловлюємо протест, вимагаємо доступу", - написала Беца.

Як повідомляв Укрінформ, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмилу Денісову, яка перебуває в Росії і планувала сьогодні відвідати Миколу Карпюка у Володимирському Централі, не допустили до українського політв'язня.

26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994-го - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. Обидва заперечують усі обвинувачення.

9 червня 2018 року з ініціативи української сторони відбулася телефонна розмова президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої було досягнуто домовленості про відвідування уповноваженими з прав людини обох країн російських громадян, які знаходяться в ув'язненні в Україні, і українських політв'язнів у Росії.

Читайте також: Свободу політв’язням: під посольством РФ закликали до Всесвітнього флешмобу

13 червня Денісова відбула в Росію для відвідування українських політв'язнів.

Російський омбудсмен Москалькова 14 червня заявила, що уповноважені з прав людини Росії і України розраховують відвідати по 34 ув'язнених на територіях обох країн.

15 червня Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова прибула до міста Лабитнангі (Тюменська область), щоб відвідати українського політв'язня Олега Сенцова. Керівництво колонії, де утримується Сенцов, без пояснення причин категорично відмовило Денісовій у відвіданні ув'язненого та наданні інформації щодо стану його здоров'я.

За даними МЗС України, щонайменше 24 українці є політичними в'язнями у РФ, понад 40 - в окупованому Криму. У цьому переліку також журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в Росії засудили до 12 років колонії суворого режиму за сфабрикованими звинуваченнями у "шпигунстві".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-