ОПОРА заявляє про зниження продуктивності Ради

ОПОРА заявляє про зниження продуктивності Ради

Укрінформ
“ОПОРА” відзначає, що за 3,5 роки роботи Верховної Ради восьмого скликання збільшується тенденція до реєстрації законопроектів і водночас до зменшення ухвалення законів.

Про це йдеться у дослідженні ВГО «Громадська мережа ОПОРА» - «Півтора року до фінішу: що зробили депутати за 3,5 роки в парламенті», повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами керівника проекту ОПОРИ «Рада» Анатолія Бондарчука, з листопада 2014 року по травень 2018-го українські парламентарії зареєстрували 6 613 проектів законів, натомість ухвалили лише 808.

«Як ми бачимо, у цьому скликанні було прийнято уже 808 законопроектів. Якщо говорити у відсотковому співвідношенні - це 12% від загальної кількості поданих законопроектів... Якщо говорити про попередні скликання, і розуміючи, що лишилося ще 1,5 року роботи парламенту, то ми бачимо, що така кількість законопроектів буде постійно збільшуватися», - наголосив Бондарчук на прес-конференції.

На думку ОПОРИ, невисокий показник ухвалених законів пов'язаний із тим, що з кожним скликанням у парламенті реєструють усе більше і більше законопроектів. У третьому скликанні їх було зареєстровано 3 891, у четвертому - 5 185, в шостому - 6 616.

Читайте також: Найбільше у Раді говорить Ляшко – ОПОРА

Водночас результативність третього скликання - 21% ухвалених законів, у четвертому - 28%, у шостому - 17%.

Бондарчук зазначив, що п'яте і сьоме скликання не бралися до розрахунків через те, що пропрацювали тільки два роки.

ОПОРА наголошує на доцільності переглянути спосіб подання депутатами індивідуальних законопроектів. «Наприклад, передбачити норму про можливість внесення законопроектів лише фракціями або групою народних депутатів», - значив Бондарчук.

Найрезультативнішими ініціаторами законопроектів, ухвалених парламентом, стали Президент і уряд. Так, 76% законопроектів, ініційованих Президентом, стали законами. Майже третина (29%) урядових законопроектів, внесених у парламент, були позитивно проголосовані.

ОПОРА зазначає, що натомість серед зареєстрованих депутатських законопроектів лише 12% набули чинності.

У поточному скликанні найбільш продуктивним виявися 2015 рік, коли до урядової коаліції входило п'ять фракцій. За цей час було ухвалено 340 законопроектів. У 2016 році парламент успішно проголосував 212 проектів законів, натомість у 2017 році - 174.

«Станом на кінець травня 2018 років у парламенті було ухвалено 64 закони», - зазначив він.

На думку керівника проекту, із наближенням парламентських виборів продуктивність парламенту буде знижуватися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-