Верховна Рада ухвалила закон про Антикорупційний суд

Верховна Рада ухвалила закон про Антикорупційний суд

Фото
Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон "Про Вищий антикорупційний суд".

Законопроект №7440 в цілому підтримали 315 депутатів, при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Верховна Рада ухвалила закон про Антикорупційний суд / Фото: Шамкін Данііл. Укрінформ

Депутати також визначили засади організації та діяльності Вищого антикорупційного суду (ВАС) як вищого спеціалізованого суду у системі судоустрою, спеціальні вимоги до суддів цього суду та гарантії їх діяльності, а також особливості проведення конкурсу на посаду судді Вищого антикорупційного суду.

Згідно з законом, Вищий антикорупційний суд здійснюватиме правосуддя як суд першої та апеляційної інстанцій у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до його юрисдикції (підсудності), а також шляхом здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у таких кримінальних провадженнях.

Читайте також: Порошенко виступає в Раді перед голосуванням за Антикорупційний суд

Рада постановила, що суду підсудні кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів, передбачених в примітці статті 45 Кримінального кодексу України, статтями 206-2, 209, 211, 3661 Кримінального кодексу України, якщо наявна хоча б одна з умов, передбачених пунктами 1-3 частини п’ятої статті 216 Кримінального процесуального кодексу України. Тобто його підсудність збігається з підслідністю Національного антикорупційного бюро України.

Згідно із законом, кримінальне провадження у ВАС здійснюється як у суді першої інстанції, так і в апеляційному порядку – колегіально судом у складі трьох суддів, хоча б один з яких має стаж роботи на посаді судді не менше п’яти років, "крім випадків коли жодний такий суддя в цьому випадку не може брати участь у розгляді справи з передбачених законом підстав".

Парламент також підтримав положення, що кількість суддів цього суду визначається відповідно до Закону "Про судоустрій та статус суддів".

Законом встановлений перелік вимог до кандидатів в антикорупційні судді. Кандидати повинні володіти знаннями, практичними навичками та відповідати одній з чотирьох спеціальних вимог, зокрема мати: стаж роботи на посаді судді не менше п’яти років; науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи у сфері права щонайменше сім років; досвід професійної діяльності адвоката щонайменше сім років; сукупний стаж (досвід) судді, правознавця чи адвоката щонайменше сім років.

З метою сприяння Вищій кваліфікаційній комісії суддів у встановленні відповідності кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду критеріям професійної етики, доброчесності, тощо утворюється громадська рада міжнародних експертів у складі 6 членів, які призначаються ВККС виключно на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів.

Членам ради експертів на час участі у процедурі відбору кандидатів у судді встановлюється винагорода у розмірі посадового окладу судді Верховного Суду, що становить 75 прожиткових мінімумів, або 127 тис. грн.

Читайте також: ЄС надасть Україні мільярд євро, якщо ухвалять закон про Антикорупційний суд

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім змін до статті 343 ККУ, які набирають чинності з дня початку роботи Вищого антикорупційного суду.

Як повідомлялося, раніше міністр юстиції Павло Петренко наголосив, що погоджений з міжнародними партнерами остаточний текст законопроекту надає вирішальну роль раді міжнародних експертів у відборі суддів ВАС.

Ухвалення закону є однією з вимог для надання Україні чергового траншу МВФ. Фонд на консультаціях із погодження положень законопроекту наполягав на "вирішальному впливові" на відбір кандидатів у судді громадської ради міжнародних експертів.

Європарламент наступного тижня планує проголосувати резолюцію щодо виділення Україні 1 млрд євро макрофінансової допомоги, але за умови створення антикорупційного суду.

1 березня парламент ухвалив у першому читанні відповідний законопроект, поданий Президентом Петром Порошенко 22 грудня як невідкладний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-