Суд щодо МН17 у Нідерландах дасть доказову базу для Міжнародного суду ООН - Мін'юст

Суд щодо МН17 у Нідерландах дасть доказову базу для Міжнародного суду ООН - Мін'юст

Укрінформ
Суд у Нідерландах щодо збитого малайзійського Боїнга МН-17 дасть потенційну можливість притягти до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі найвище керівництво Росії, в тому числі, за злочини на Донбасі.

Про це написав у Facebook заступник міністра юстиції України Сергій Петухов.

"Що буде з розслідуванням по збитому малайзійському Боїнгу МН-17? Міжнародна слідча група ще продовжує розслідування, але вже зараз оприлюднені дані найбільш ймовірно вказують на безпосередню відповідальність найвищого керівництва Росії за цей злочин. Після того як Росія в Раді Безпеки ООН заблокувала створення Міжнародного трибуналу під егідою ООН, було досягнуто домовленість про те, що судовий процес відбудеться в Нідерландах. Для сприяння цьому Україна і Нідерланди минулого літа підписали угоду, яка зараз готується до ратифікації обома країнами", - нагадав Петухов.

За його словами, судовий процес в Нідерландах дозволить остаточно встановити відповідальних за цей злочин осіб серед найвищого керівництва Росії.

Крім того, він дасть необхідну доказову базу для процесу в Міжнародному суді ООН, де Україна доводить відповідальність Росії за фінансування тероризму на Донбасі.

Судовий процес у Нідерландах, за словами чиновника, також надасть докази для процесів в Європейському суді з прав людини, які покажуть безпосередню відповідальність Росії за усі дії терористів так званих ДНР та ЛНР. Це, у свою чергу, призведе до обов'язку Росії відшкодувати шкоду мільйонам наших громадян, що постраждали від агресії.

Суд також дозволить консолідувати і поглибити міжнародні санкції проти Росії, адже не співпрацюючи з міжнародним правосуддям для розкриття обставин вчинення цього злочину на Донбасі, Росія заважає мирному врегулюванню за Мінськими домовленостями, наголосив представник Мін'юсту.

Згаданий процес, за словами Петухова, також створить "потенційну можливість притягнення до індивідуальної кримінальної відповідальності в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі найвищого військового керівництва Росії (Путіна, Шойгу та інших) за вчинення цього та інших злочинів на Донбасі".

Читайте також: Винні у катастрофі МН17 мають бути покарані - Столтенберг

Як повідомляв Укрінформ, у четвер, 24 травня, голова кримінального відділення національної поліції Нідерландів Вільберт Поллісен, представляючи проміжні результати роботи міжнародної слідчої групи (JIT), яка розслідує катастрофу пасажирського літака рейсу MH-17, проінформував, що MH-17 був збитий зенітно-ракетним комплексом (ЗРК) "Бук", який належить збройним силам Росії.

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH-17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий бойовиками на Донбасі у липні 2014 року. На борту лайнера були 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

У вересні 2016 року JIT оголосила, що на підставі неспростовних доказів встановлено: літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу БУК 9M38, запущеною із контрольованої бойовиками території.

JIT складається з поліцейських і судових органів Нідерландів, Австралії, Бельгії, Малайзії та України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-