Історичні питання: Варшава чекає на кроки від Києва

Історичні питання: Варшава чекає на кроки від Києва

Укрінформ
Польща чекає на відповідь України щодо вирішення історичних проблем відповідно до домовленостей президентів обох країн з грудня минулого року.

Про це в інтерв'ю польським ЗМІ заявив віце-прем'єр Польщі, міністр культури і національної спадщини Пьотр Глінський, інформує Dzieje.pl 

"Якщо йдеться про польсько-українські переговори, то ми мали розмови з віце-прем'єром Розенком, представили нашу позицію і зараз чекаємо на відповідь української сторони", - заявив Глінський.

Він додав, що у грудні минулого року президенти України і Польщі досягли певних домовленостей в історичній площині. Відповідно до них, Варшава чекає на позицію української сторони. 

Віце-прем'єр Польщі повідомив, що в червні він разом із сім'ями жертв Катинського злочину відвідає Харків, де поховані поляки, закатовані НКВС в 1940 році.

Глінський зазначив, що поки що завчасно говорити про те, чи цей візит матиме якийсь інший характер, ніж відвідання могил поляків. 

Після зустрічі Глінського і Павла Розенка у Варшаві в лютому цього року у канцелярії президента Польщі заявляли, що розчаровані її результатами, оскільки не вдалося зняти мораторій на проведення ексгумацій польських жертв в Україні, про що була домовленість президентів у грудні.

Читайте також: Польща обурена планами американців перенести пам’ятник жертвам Катині

Українсько-польські історичні відносини загострилися у квітні 2017 року, коли польські націоналісти за підтримки місцевої влади знищили на кладовищі в селі Грушовичі поблизу Перемишля пам'ятник воякам УПА. Відразу після цього Київ наклав мораторій на проведення поляками ексгумацій в Україні, наполягаючи на відбудові знищених вандалами за останні роки на півдні Польщі українських місць пам'яті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-